G7: Je nutné stabilizovat finanční trhy a vyhnout se protekcionismu

Řím - Země skupiny G7 se chtějí v boji s hospodářskou recesí vyhnout omezením volného obchodu. Dalším závazkem je pro tyto státy zabránit protekcionismu. Tyto cíle obsahuje prohlášení průmyslově nejrozvinutějších států světa, které dnes zástupci zemí G7 zveřejnili na závěr dvoudenního summitu v Římě.

Podle závěrečného komuniké summitu G7 v Římě je nyní nejdůležitější stabilizace ekonomiky a finančních trhů, což vyžaduje spolupráci a využití všech politických možností. „G7 se dále zavazuje, že bude bránit protekcionistickým opatřením,“ uvádí také dokument.

„Všechny země musí dostát závazkům volného obchodu a investic, které jsou podstatné pro ekonomický růst a prosperitu,“ zdůraznil americký ministr financí Timothy Geithner.

Obavy z protekcionismu vzbudil například francouzský plán na pomoc domácím automobilkám nebo kampaň v Británii udržet práci v těžkých dobách pro britské občany. Protekcionistické tendence jsou ale na vzestupu i v jiných evropských zemích. „V řadě členských států (Evropské unie) je na vzestupu ochranářská rétorika,“ potvrdila tento trend eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.  

Podobné obavy vzbuzuje i stimulační plán na podporu ekonomiky Spojených států v hodnotě 787 miliard dolarů (17,5 bilionu korun), který v noci na dnešek schválil americký Kongres. Plán totiž zahrnuje stavební projekty v hodnotě desítek miliard dolarů, u kterých je vyžadováno používání americké oceli a dalších amerických produktů.  

G7 ale teď volá po sjednocení opatření proti protekcionismu. „Je potřeba, abychom sladili tato opatření a vyhnuli se nežádoucím vedlejším efektům, které by narušily pravidla mezi státy,“ zdůraznil v Římě italský ministr hospodářství. 

Lidský rozměr krize dnes pocítili ministři G7, když je zdrželi demonstranti protestující proti italské vládě. Tajné služby varují, že propad může vyvolat sociální nepokoje. Na americkém seznamu bezpečnostních rizik dokonce hospodářská krize předběhla al-Káidu a stala se hrozbou číslo jedna.

Vydáno pod