Přestože o radaru stále není jasno, vědecké a zbrojařské projekty pokračují

Praha - Změny v projektu protiraketové obrany by neměly mít zásadní vliv na aktivity, které ho doprovázejí. Americká strana ujišťuje, že spolupráce na vědeckých i zbrojařských projektech bude pokračovat i nadále, ani česká vláda zatím nedala najevo úmysl seškrtat peníze na rozvoj Brdska. Přestože nová administrativa Spojených států se základnami ve střední Evropě nyní příliš nespěchá, podpůrné programy zatím pokračují.

Alespoň to tvrdí všichni zainteresovaní. „Spojené státy mají zájem na spolupráci s ČR, co se týká vědeckého výzkumu a technologického rozvoje a ta spolupráce bude pokračovat,“ potvrdil John Law, tiskový atašé amerického velvyslanectví v ČR. Díky radaru by Česko mělo získat hlavně v oblasti vědy, výzkumu a průmyslu. A podle koordinátora projektů tomu tak i bude. Američtí výzkumníci si nacházejí k českým kolegům i cesty mimo vládní dohody. Prosazují se například lasery, softwaroví odborníci nebo nanotechnologie. „Jenom v lednu navštívilo ČR na 21 manažerů z oblasti protiraketové obrany, kteří tu hledají vlastní týmy. Myslím si, že se to rozšiřuje velmi intenzivně a vazba na radar se ztrácí,“ domnívá se Vladimír Mařík, koordinátor českoamerických vědeckých projektů.

V Pentagonu stále leží memorandum o porozumění, které zpřístupní českým zbrojařům zakázky pro americkou armádu. Chybí již jen podpis, který by na dokumentu měl být do tří měsíců. „Pro nás je důležité, aby smlouvy, které byly podepsány nebo mají být podepsány, byly plněny, což předpokládám, že budou,“ vysvětluje Jiří Hynek z Asociace zbrojního průmyslu.

Přesto, že radar zatím čeká, pro ministerstvo obrany se nic nemění. „Expertní týmy za českou a americkou stranu dál jednají, jednají o různých technických detailech,“ tvrdí mluvčí ministerstva Andrej Čírtek. Ministerstvo financí zase ujišťuje, že se nesáhne na jeden a čtvrt miliardy korun, které by na rozvoj mělo dostat 22 brdských obcí. Ne všichni starostové tomu ale věří. Aleš Hrubý z obce Míšov se totiž obává, že slíbené prostředky se do obcí dostanou se zpožděním nebo je obce neuvidí vůbec. Ani v rovině domácí politiky zřejmě americké váhání žádný velký vliv mít nebude. Premiér Mirek Topolánek chce pokračovat v ratifikaci radarových smluv, jako by se nic nestalo. 

Vydáno pod