ČSSD chce v boji proti krizi použít dividendy ČEZ

Praha - Sociální demokraté chtějí v boji proti krizi využít mimo jiné i část zisku energetické firmy ČEZ. Na včerejším sjezdu ČSSD to uvedl místopředseda strany Milan Urban a v dnešních Otázkách Václava Moravce to potvrdil i předseda ČSSD Jiří Paroubek. Socialisté tak přehodnocují své dřívější tvrzení, že zisk ČEZu se má použít na penzijní reformu. Nyní by Jiří Paroubek peníze, které se mohou pohybovat kolem 20 miliard korun ročně, použil na zvýšení poptávky obyvatelstva.

„Pokud utlumíme spotřebu obyvatelstva, což se nyní u skupin, jako jsou důchodci, děje, hrubý domácí produkt, pokud to ještě sečtu s poklesem exportu, tak to může znamenat střemhlavý pád HDP,“ uvedl Paroubek. Již nyní sociální demokraté nepočítají s dvouprocentním poklesem růstu ekonomiky, jak to předpokládá Národní ekonomická rada vlády, ale s podstatně větším oslabením.

Původně ČSSD žádala, aby peníze z dividend ze státního podílu ČEZu pokryly náklady na penzijní reformu. Paroubek to vysvětluje faktem, že nyní je třeba napřít síly na protikrizová opatření. „Tehdy nikdo nepředpokládal, že zisk ČEZu bude 50 miliard, tedy takto enormní. Přitom ceny elektrické energie jsou, když to řeknu slušně, vydřidušské. Morální právo skupin, jako jsou důchodci, proto je, aby alespoň část peněz dostali zpátky,“ dodal Paroubek.