KSČM navrhuje vytvoření fondu pro lidi postižené krizí

Praha - Komunistům se nelíbí protikrizová opatření navržená Národní ekonomickou radou vlády. Mají podle nich pomoci pouze lidem s vyššími příjmy a nemyslí na nízkopříjmové skupiny. Navíc prý způsobí, že v sociálním systému nebude dostatek peněz. KSČM proto podle předsedy jejího poslaneckého klubu Pavla Kováčika počítá s vlastním plánem, jak zabránit bujení hospodářské krize, chce vytvořit fond, který má dorovnávat příjmy lidem, kteří v důsledku krize přišli o práci.

„Ty informace, které dosud mám, jdou spíše k sociální tvrdosti než ke skutečným úsporám,“ upozornil na nedostatky vládního plánu v dnešních Otázkách Václava Moravce Kováčik. Nelíbí se mu například snaha zpružnit trh práce usnadněním výpovědí, což má podle kabinetu přesvědčit podniky, aby zaměstnávaly více lidí. „Zaměstnanec bude mít ještě menší jistotu, že bude mít nějaké zaměstnání,“ varoval.


Jako protipól vládním plánům na řešení krize přišel Kováčik s vlastním návrhem. Stát by měl umožnit, aby lidé, kteří přišli o práci a mají blízko do důchodu, do něj mohli odejít, aniž by se jim snížila vyplácená penze. Stát by měl rovněž vytvořit fond, ze kterého by dorovnával platy mladším lidem bez práce tak, aby byli schopní dostát svým závazkům a splácet například hypoteční a další úvěry.

Kováčik rovněž naznačil, kolik by mělo být v nově vytvořeném fondu prostředků. „Myslím si, že by to mělo být tolik peněz, aby se dorovnávalo řádově do těch 60, 65 procent té dosavadní mzdy,“ prozradil.

Gandalovič: Vláda pamatuje i na nízkopříjmové skupiny

Ministru zemědělství Petru Gandalovičovi (ODS), který se účastní zasedání Národní ekonomické rady vlády a podílí se na vytvoření protikrizových opatření, se Kováčikovy plány nezamlouvají. Vláda podle něj myslí i na nízkopříjmové vrstvy obyvatel. Pro ně je například určen plán na snížení sociálního pojištění. „Fakticky to pro zaměstnavatele zlevňuje tuto pracovní sílu a umožňuje to zaměstnávat více lidí,“ upozornil.

Gandalovičovi se nelíbí, že Kováčik tuto možnost zavrhuje s tím, že v případě dalšího propadu ekonomiky nebude dostatek prostředků na vyplácení odpovídajících dávek, jeho návrh by přitom byl pro stát mnohem více finančně náročný. Navíc by podle Gandaloviče dorovnávání podpor pro lidi, kteří přišli o zaměstnání, tak, aby mohli splácet hypotéky, znamenalo, že by stát platil za problémy, do kterých se tito lidé dostali často vlastním neuváženým jednáním. „Dávat do tohoto prostředky daňových poplatníků, to já tedy odmítám,“ uzavřel ministr.