Obama se chystá finančně podpořit domácí automobilky

Chicago - Americký prezident Barack Obama se rozhodl vytvořit komisi pro restrukturalizaci automobilového průmyslu, který patří mezi nejpostiženější rezorty světovou finanční krizí. Na komisi má dohlížet ministr financí Timothy Geithner a ekonomický poradce Bílého domu Lawrence Summers. Nová pracovní skupina má s automobilkami pravidelně hodnotit plnění postupných cílů k dosažení životaschopnosti. Zatím není jasné, kdy americký prezident novou strategii představí.

Jedná se již o druhý koncept způsobu řešení dopadu recese na americké automobilky. Původně byl zamýšlený projekt „automobilového cara“ s rozsáhlými pravomocemi.

Americká vláda poskytla domácím automobilkám General Motors a Chrysler nízkoúročené půjčky v celkové hodnotě 13,4 miliardy dolarů (zhruba 300 miliard korun). Firmy však musí do úterý předložit restrukturalizační plány, jež by měly prokázat jejich životaschopnost a zajistit splacení úvěrů.

Půjčky za třináct milard dolarů

GM od vlády obdržela půjčku 9,4 miliardy dolarů. Pokud bude její plán schválen, dostane další čtyři miliardy. Chrysler získal úvěr čtyři miliardy dolarů a chtěl by si zajistit další tři miliardy.

Automobilka GM v neděli obnovila jednání s klíčovým odborovým svazem United Auto Workers o podmínkách restrukturalizace. Americké automobilky GM, Chrysler a Ford Motor od začátku desetiletí zrušily 250 000 pracovních míst a usilují o další snižování počtu zaměstnanců.

Vydáno pod