Podnikatelé chtějí platit DPH až z peněz, které skutečně obdrží

Praha - K návrhům Národní ekonomické rady vlády na pomoc českému hospodářství se vyjadřují také sociální partneři vlády, Hospodářská komora ČR navrhuje změnit režim platby daně z přidané hodnoty. Kvůli opožděným platbám svých partnerů se dostává mnoho podniků nezaviněně do problémů, musejí totiž platit DPH z peněz, které ještě neobdržely.

Hospodářská komora proto navrhuje, aby podniky přechodně (do roku 2010) platily DPH až z tržeb, které dorazí na jejich účet. „Dnes je taková doba, kdy je třeba dělat nestandardní věci,“ hájí návrh prezident HK ČR Petr Kužel. Jelikož na přelomu tisíciletí už obdobný návrh kvůli obavám z daňových machinací neprošel, navrhuje komora nyní omezit splatnost daně na 30 dní.

Podle ekonomického komentátora Miroslava Motejlka by podnikům navrhované opatření pomohlo. K platební neschopnosti českých podniků přispívá i nedostupnost bankovních úvěrů, mateřské společnosti českých bank jsou totiž podle něj v katastrofálním stavu.

Ve stávajících vládních protikrizových návrzích postrádá Kužel „prorůstovou nit“, plán by však mohl zabrat, kdyby parlamentem prošel bez prodlení. Motejlkovi chybí plán na rychlé zavedení eura, opatření týkající se společnosti ČEZ, která podle něj „vysává ekonomiku“, a netarifní dovozní opatření.