České stavebnictví ke konci loňského roku silně kleslo

Praha - České stavebnictví v loňském roce celkově rostlo o 0,6 procenta, v posledním čtvrtletí však už nakročilo k hlubokému propadu, zejména co se bytové výstavby týče. Byla totiž zahájena výstavba jen 9686 bytů, což bylo meziročně méně o 19,1 procenta, a dokončeno bylo 12 397 bytů, meziročně o 30,4 procenta méně.

Za celý rok se stavebnictví v Česku může pochlubit růstem jen o 0,6 procenta, což je podle analytika ČSOB Petra Dufka nejhorší výsledek od roku 1999, tedy od poslední recese z konce devadesátých let. A lépe, zdá se, jen tak nebude. „České stavebnictví teď čeká rok vystřízlivění, ty poslední tři roky byl velký boom, teď to bude návrat na zem, hodně velká nejistota, oddalování projektů, dražší úvěry,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi analytik Raiffeisen Bank Aleš Michl.

Za celý loňský rok stavebníci dokončili výstavbu 38 383 bytů, což bylo meziročně o 7,8 procenta méně. Vývoj stavební výroby nebyl loni podle statistiků jednotný: počáteční vzestup v zahajování staveb vystřídal ve druhém pololetí pokles. Výkyvy panovaly také u dokončování staveb. Zatímco v prvních třech čtvrtletích počet dokončených bytů meziročně rostl, propad ve čtvrtém čtvrtletí nakonec způsobil celoroční pokles bytové výstavby o 0,6 procenta.

V prosinci stavební úřady vydaly 9104 stavebních povolení, jejich počet tak meziročně vzrostl o 2,8 procenta. Orientační hodnota povolených staveb byla však jen 26 milionů korun, tedy meziročně nižší o 28,6 procenta.