Přední český výrobce léků na rakovinu omezí svou činnost, bude propouštět

Brno - Přední český výrobce generických léků Pliva-Lachema utlumuje výrobu a plánuje propouštění. Odejít by mělo zhruba 100 ze současných 650 zaměstanců. Brněnská firma zcela uzavře výrobu pevných lékových forem a omezí výzkumné a vývojové aktivity. Důvodem omezení některých činností Plivy-Lachemy je převzetí izraelskou firmou Teva. Její management tvrdí, že aktivity, které budou v Brně zrušeny, plně převezmou exitující struktury Tevy.

„Výrobu pevných lékových forem Pliva-Lachema uzavře z důvodů nízké tržní poptávky. Výzkum a vývoj zase proto, že se značně překrývá se stejnými aktivitami skupiny Teva. Zbývající výroby Plivy-Lachemy budou pokračovat do doby, než experti společnosti Teva vyhodnotí další možné kroky,“ dodala k dnešnímu rozhodnutí mluvčí Plivy-Lachemy Jana Šilarová.  

Omezení výroby v brněnské Pliva-Lachemě není podle odborníků nijak překvapivé. Teva má podobnou výrobu i jinde. Naopak je zpráva o pouhém omezení výroby poměrně pozitivní. Hrozilo totiž, že se brněnská fabrika uzavře úplně.


Loni zavřela dcera Pliva-Lachemy

Ke 31. prosinci 2008 již ukončila výrobu Lachema, která dodávala na trh speciální chemikálie, například adamantanové deriváty. Útlum výroby v tomto podniku byl však postupný, probíhal už od roku 2004, propuštění proto nebylo nijak bolestné. O práci nakonec přišlo jen 25 zaměstnanců, zejména chemiků a techniků.

Pliva-Lachema se specializuje především na výrobu přípravků určených na léčbu onkologických onemocnění. Své výrobky nedistribuuje jen v České republice, dodává je do zdravotnických zařízení po celém světě.