Česko ode dneška platí návrat do vlasti cizincům bez práce

Praha - Zahraniční pracovníci, kteří přišli v Česku v důsledku finanční a hospodářské krize o místo, mohou ode dneška žádat o letenku zpět do své vlasti. České úřady jim navíc vyplatí kapesné 500 eur (v přepočtu asi 14 tisíc korun). Stát se tak snaží zabránit tomu, aby se propuštění cizinci dostávali v Česku do ilegality, což by vedlo k masivnímu nárůstu kriminality a organizovaného zločinu. Během dneška už o letenku požádalo zhruba 70 lidí.

O dobrovolný návrat mohou žádat jen cizinci ze třetích zemí mimo Evropskou unii. Cesta je nebude nic stát, navíc nebudou mít ani žádný negativní záznam v evidenci. Vláda počítá s tím, že možnosti dobrovolného návratu do vlasti využije v první fázi, která bude trvat osm měsíců, kolem dvou tisíc zahraničních pracovníků.

O tom, že se kabinet nepřepočítal, svědčila dnes situace na řadě inspektorátů cizinecké policie. „Od sedmi ráno fronty a je tu úplně plno,“ řekla České televizi recepční plzeňského inspektorátu Miloslava Dobrá. Nejčastěji se chtějí vrátit domů Mongolové.


Řadě cizinců peníze od vlády velmi usnadní situaci. Někteří by se vrátili domů již dříve, neměli však na cestu dostatek prostředků a ani práci, kde by si je mohli vydělat. „Šli do Česka se špatnými informacemi. Tady není ta situace tak dobrá, a tak se prostě chtějí vrátit domů,“ poznamenala mongolská tlumočnice Jagarma Dagvasurin.

Panuje ale i skepse, cizinci se domů nevrátí kvůli dluhům

Všichni ale nejsou k vládnímu záměru dostat ze země nezaměstnané zahraniční dělníky tak optimističtí. Někteří odborníci varují, že cizinci nebudou chtít odcestovat zpět do své domoviny kvůli dluhům, které tam na ně čekají. „Ti se nebudou chtít vrátit a budou se tady chtít udržet, co to půjde,“ myslí si pracovnice poradny pro cizince Klára Zachová.

O možnosti návratu domů budou cizince informovat letáky

Problém by mohla představovat také nedostatečná informovanost zahraničních dělníků, kteří často ovládají český jazyk jen velmi málo. Stát se proto rozhodl o možnosti dobrovolných návratů uvědomit cizince prostřednictvím letáků, které jsou k dispozici na úřadech státní správy, u nevládních organizací orientovaných na cizince a na internetových stránkách ministerstva vnitra. Letáky úřady přeložily do osmi světových jazyků - angličtiny, bosenštiny, indonéštiny, moldavštiny, mongolštiny, ruštiny, ukrajinštiny a vietnamštiny.

Ministerstvo vnitra se domnívá, že do března může v důsledku řádění hospodářské krize přijít o práci 12 tisíc cizinců. Do půl roku vyprší pracovní povolení dalším 68 tisícům zahraničních pracovníků. V první fázi chce vláda na jejich návraty do vlasti vynaložit 60,7 milionu korun.