Kalousek varuje unii před protekcionismem a zadlužováním

Brusel - Na úvod dvoudenního společného zasedání Evropského a českého parlamentu v Bruselu dnes český ministr financí Miroslav Kalousek opět upozorňoval na sklony k protekcionismu, které by se mohly objevit v souvislosti s nynější hospodářskou krizí. Dále Kalousek varoval unii před dalším zadlužováním. Podobný apel vznesl již na zasedání ministrů financí EU minulý týden.

Obavy z protekcionismu neboli ochranářství nedávno rozvířil například francouzský prezident Nicolas Sarkozy, když nabádal k přesunu francouzských automobilek působících v zahraničí, i v Česku, zpět do Francie.

Miroslav Kalousek

„Je také nesmírně důležité si uvědomit, že v silách vlád je zmírnit dopady krize, není v silách nikoho krizi vyřešit.“

Kroky francouzského prezidenta na dnešním zasedání nepřímo kritizoval i předseda Senátu Přemysl Sobotka. Sarkozyho nejmenoval, ale ve svém úvodním projevu kritizoval „napoleonské vizionářství některých politiků“. Po jeho slovech se v hlavním sále bruselského sídla ozval tlumený smích.

Eurokomisař Almunia chválil české předsednictví EU

Joaquín Almunia, eurokomisař pro měnové a hospodářské otázky, české předsednictví EU ocenil právě za odmítavý přístup k ochranářství. „To je to nejdůležitější, varování před protekcionismem,“ uvedl Almunia.

Jak Kalousek uvedl, politici jsou během hospodářských krizí v pokušení umožnit využití státní pomoci pro domácí potřeby. „Je svůdné tato slova vyslyšet. Je to cesta do pekel. Žádného z nás neuživí naše vlastní spotřeba,“ varoval s tím, že ani jedna země EU nemá v současné době prostředky, aby mohla pomáhat ekonomice finančními injekcemi, ale musí si na nejrůznější záchranné balíčky půjčit.

Kalousek: Nezadlužme další generace

Podle českého ministra financí státy mají jen peníze, jež si mohou půjčit od svých dětí a vnuků, ty ale nemohou požádat o souhlas. „Neučiňme dluhy neřešitelnými. To je krédo správce, který si uvědomuje, že je smrtelný, a který nechce, aby ho budoucí generace proklely,“ naléhal.

Také šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet vyzýval Evropskou unii, aby při přijímání iniciativ na podporu ekonomiky hleděla do budoucnosti. Hlavní příčinu současných potíží vidí dál ve finančním sektoru. I další ekonomové upozorňují, podobně jako Trichet, že navzdory mohutným finančním injekcím je ochota bank půjčovat velmi slabá, což může mnoha podnikům uškodit.

Šéf ECB hledá cestu z krize v přísnějších regulacích a reformách

„Nové produkty na finančním trhu velice zhoršily jeho transparentnost, což vedlo k poklesu ve všech úvěrových oblastech,“ varoval Trichet s tím, že trhy očekávaly, že třeba ceny nemovitostí porostou takřka neomezeně. To mimo jiné vedlo k boomu hypoték, který stál na počátku finanční krize, jež přerostla v krizi hospodářskou. Toto uvažování podle něj narušilo cykličnost ekonomiky, základní předpoklad, že hospodářství se pohybuje v cyklech, kdy se střídá hospodářský růst s poklesem.

Na současné situaci ovšem nesou vinu i jednotlivé státy. „Některé země si půjčovaly od jiných, jiné zase shromažďovaly pohledávky. To trvalo velice dlouho a ukázalo se to jako chybná taktika, přičemž finanční investoři ztratili ochotu riskovat,“ dodal Trichet.

Trichet vidí cestu z krize v přísnější regulaci a reformách ve třech oblastech - trh by se neměl soustředit jen na krátkodobé výnosy, měla by se zlepšit průhlednost trhů a měly by vymizet prvky, které zesilují tendenci finančního systému hromadit v dobrých časech zbytečná rizika. „Je třeba bezprostředně zajistit monetární stabilitu a růst cen by měl být někde pod dvěma procenty a zároveň blízko dvěma procentům v eurozóně,“ dodal.

  • Nicolas Sarkozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/668/66755.jpg
  • Joaquín Almunia autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/629/62888.jpg
  • Jean-Claude Trichet autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/562/56102.jpg
  • Evropská centrální banka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/562/56108.jpg