České porcelánky likvidují drahé energie

Loučky/Horní Slavkov - České porcelánky krachují. Do konkurzu se už dostaly Porcela Plus, Karlovarský porcelán nebo lesovská Concordia. A brzy by k nim mohly přibýt ještě další. Porcelánkám neúměrně rostou náklady, do ceny výrobků je mohou promítnout jen stěží, staly by se pak nekonkurenceschopné. Největší starosti jim dělají ceny zemního plynu, oproti loňsku se zvýšily o desítky procent.

Porcelánka Leader v Loučkách u Sokolova chtěla náklady na energie snížit. Proto za 12 milionů korun pořídila novou rychlovypalovací pec. Účtu za plyn se však i přesto nestačila divit. Letos v lednu sice porcelánka odebrala o 17 kubíků plynu méně než ve stejném období loni, zaplatila za něj ale o 60 tisíc korun více. „V lednu jsem zjistil, že meziroční navýšení ceny bylo 57 procent,“ řekl ČT24 ředitel porcelánky Leader Karel Tetur.

Se stejnými problémy bojuje i porcelánka v Horním Slavkově

Stejné problémy jako Leader hlásí i nejstarší česká porcelánka Haas a Czjeszek v Horním Slavkově. Její zaměstnanci sice kvůli množství zakázek chodí do práce i o víkendu, rentabilita výroby je ale velmi křehká. „U materiálových nákladů, tam je ten nárůst v řádu jednotek procent. Nejhorší je to u energií, zejména zemního plynu, kde už to jsou desítky procent,“ potvrdil slova Tetura jednatel firmy Haas a Czjeszek Zdeněk Uhlíř.

Zdražení přiznávají i plynaři

Že ceny zemního plynu oproti loňsku raketově vzrostly, přiznávají i plynaři. Na vině jsou prý ropné rekordy z první poloviny loňského roku. Plyn totiž na výkyvy v cenách ropy reaguje se zpožděním, a tak se do ceny plynu ještě nestihl promítnout ropný výprodej z podzimu a zimy. „Z cen ropy a ropných produktů se odvozuje cena zemního plynu pro konečné zákazníky. Ty ceny narostly v řádu desítek procent,“ uvedla mluvčí RWE Transgas Simona Hladíková.


Těm porcelánkám, které ještě nezničily potíže s odbytem způsobené světovou finanční a hospodářskou krizí, tak nezbývá než doufat, že se jim podaří vyrovnat se i s další ránou a ve zdraví se dožít možného zlevnění plynu, které by podle odborníků mohlo přijít napřesrok.