Americké automobilky na křižovatce: restrukturalizace, nebo bankrot?

Washington/Praha - Americký Kongres dnes obdrží od dvou ze tří největších automobilek, General Motors a Chrysler, materiály k plánované restrukturalizaci společností. List Wall Street Journal přitom o víkendu napsal, že GM uvažuje o bankrotu. Předložení žádosti o ochranu před věřiteli by vedlo k přeměně podniku na novou firmu.

Už na konci loňského roku poskytl stát automobilkám půjčku ve výši 17,4 miliard dolarů (v přepočtu 390 miliard korun), výměnou mají předložit plán na ozdravení a splacení půjčky. V prosinci automobilky bankrotem hrozily jen v případě neposkytnutí půjčky, nyní nabývá možnost pádu největší automobilky jasnější kontury.

General Motors by převzali noví vlastníci a zřejmě by provedli radikální řez - propustili by část zaměstnanců a snažili by se vyrábět efektivněji. O totéž se v ozdravném plánu pokouší i současný management, ohlásil propuštění 10 tisíc lidí (z celkem 73 tisíc) a snížení platů o 3-10 procent. „Já si myslím, že to mělo přijít o trochu dříve,“ říká Jakub Rejlek z magazínu Autohit s tím, že GM brzdí především neschopnost dohodnout se s odbory na zdravotní péči pro bývalé zaměstnance.


„Je potřeba, aby byla firma schopná snížit náklady na nezbytně nutné,“ vidí makléř Patria Direkt Roman Koděra naději na nebankrotovou cestu z krize. Druhá z postižených automobilek, Chrysler, nalezla partnera v italské automobilce Fiat, která koupila 35 procent akcií Chrysleru a chce využít jeho dealerskou síť v USA. „Je tam chuť reorganizovat výrobní program a začít vyrábět menší auta,“ říká Rejlek.

GM přišla o pozici světové jedničky 

Automobilový průmysl po celém světě se potýká s poklesem poptávky, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry a výdajů. Prodej osobních aut v USA se v lednu propadl o 37 procent na 656 976 vozů, z toho prodej GM klesl téměř o polovinu.

General Motors loni přenechala vedoucí pozici v prodeji japonskému konkurentovi Toyota Motor. GM vládla světovému automobilovému trhu více než tři čtvrtě století.

Makléř Roman Koděra ze společnosti Patria Direkt
Zdroj: ČT24