Češi začínají preferovat spotřebitelské úvěry před leasingem

Praha - Češi přestávají nakupovat na leasing a jejich rostoucí oblibě se těší spotřebitelské úvěry. Objem leasingu členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA), která reprezentuje 97 procent leasingového trhu, loni klesl o 27 procent na 95,5 miliardy u movitých věcí a o 3 procenta na 11,6 miliardy u věcí nemovitých. Naopak spotřebitelské úvěry vzrostly o 13 procent na 54,4 miliardy korun. Předloni přitom zaznamenal tuzemský leasing poprvé od roku 2001 dvojciferný nárůst, když se zvýšil téměř o 15 procent.

V průběhu roku 2008 se podle ČLFA podmínky pro nebankovní finanční produkty spojené s vývojem úvěrového trhu a celé ekonomiky zhoršovaly. Ztížily se podmínky získávání refinančních zdrojů nebankovních finančních institucí. Leasingové, nebankovní úvěrové a faktoringové obchody byly ovlivněny zpomalováním ekonomického růstu a slábnoucí poptávkou po investičních i spotřebitelských finančních produktech.

Český leasingový trh zaujímá v evropském měřítku 14. místo, mezi novými evropskými tržními ekonomikami je na prvním místě. Podíl leasingu na financování movitých investic se v Česku blíží jedné třetině, což je po Británii v Evropě nejvíce.