Pražská burza pokračovala ve volném pádu, skončila nejníže od roku 2003

Praha - To, že finanční krize zdaleka ještě neskončila, je v posledních dnech jasně vidět na pražské burze. Hlavní index PX se během dnešního obchodování propadl o 6,8 procenta a skončil na hodnotě 651,5 bodu, tedy nejníže od konce roku 2003. Nedařilo se především bankovním titulům a developerům. Výrazně ztrácela také společnost ČEZ.

„Procentuální propady jsou výrazného rozsahu a Erste Bank snad nemá ani své dno,“ komentoval dění na pražské burze Jan Korb ze společnosti Patria Direct. Skupina Erste, jejíž součástí je i Česká spořitelna, ztratila za dnešek 14,97 procenta a obchodovala se na úrovni kolem 222 korun. Na své mateřské burze ve Vídni se cenné papíry Erste Group dostaly pod úroveň osmi euro a jsou tak na historickém minimu od svého uvedení na trh v roce 1997.


Padají ale i další finanční instituce kótované na pražském trhu. Akcie Komerční banky už ztratily 14,1 procenta a prodávají se za 1755 korun. Značné ztráty si připsaly také akcie energetického giganta ČEZ. Během dopoledne se propadly o 6,42 procenta, nakonec ale uzavřely o 4,65 procenta níže. Jeden kus aktuálně stojí 645,51 korun.

Makléř Martin Urban o důvodech nervozity:

„Důvodem je jednak oslabující koruna, která způsobuje, že investoři, kteří investují do akcií a mají v tuto chvíli u nás pozice, tak nejen prodělávají na tom, že akcie klesají, ale také prodělávají na tom, že koruna oslabuje. V tuto chvíli, když investoři prodělávají jak na akciích, tak na měně, tak své pozice prodávají a radši odcházejí na jiné trhy.“

„Ten druhý důvod je, že agentura Moody's oznámila nebezpečí snížení ratingu bank, které investují ve střední a východní Evropě.“