Na opravy paneláků pošle vláda přes čtyři miliardy

Praha - Program Panel Státního fondu rozvoje bydlení, který poskytuje dotace na opravy a zateplení panelových domů, dostane letos od vlády nových 600 milionů korun a jeho rozpočet tak celkem vyroste na výsledných 4,1 miliardy. Kabinet tak dnes řekl ano návrhu pocházejícímu z dílny Národní ekonomické rady vlády (NERV). Peníze do Panelu chce převést jako dotaci ze státního rozpočtu.

Peníze z Panelu, které se dosud využívaly na modernizace a opravy panelových domů, bude navíc možné použít i na rekonstrukce a zateplování cihlových a dalších nepanelových budov. Počítá s tím návrh novely nařízení vlády, který má podle MMR kabinet v blízkých dnech projednat. Předpokládaná účinnost novely vládního nařízení má být od dubna 2009.

Novela vládního nařízení má také umožnit poskytovat úrokové dotace z Panelu v různé výši podle stupně rekonstrukce a zateplení. Ministerstvo chce ročně podpořit rekonstrukce a zateplení nejméně 100 tisíc panelových a 10 tisíc nepanelových bytových domů.

Chystají se další miliardy

Vlastníci domů by se měli dočkat i dalšího nárůstu státních dotací. Ministerstvo pro místní rozvoj nyní vyjednává s ministerstvem životního prostředí o využití peněz z prodeje emisních povolenek. Na zateplování bytových nepanelových domů by tak prý mohlo jít dalších 5,7 miliardy korun.