Stamiliardový záchranný balíček má Obamův podpis

Washington - Rekordní balík, který má pomoci americké ekonomice dostat se z nejhlubší ekonomické krize od třicátých let, má nyní volnou cestu. Prezident Barack Obama dnes podepsal návrh zákona, který počítá s uvolněním 787 miliard dolarů, v přepočtu zhruba 18 bilionů korun. Jeho cílem je zvýšit veřejné výdaje a v nejbližších dvou letech vytvořit ve Spojených státech až čtyři miliony pracovních míst.

K podobně masivní podpoře ekonomiky Američané nesáhli několik desítek let. Balíček je přitom Obamovým dítětem a jeho prosazení prvním velkým úspěchem nového amerického prezidenta po necelém měsíci v úřadě. Obama už před hlasováním v Kongresu řekl, že pokud se hospodářství nedočká pomoci hned, dopady současné recese budou znát ještě několik let.

787 miliard místo 825

Konečná podoba záchranného balíčku je už výsledkem komplikovaných debat mezi oběma stranami v Kongresu. Obama a jeho tým původně chtěli ekonomiku podpořit částkou 825 miliard dolarů, horní i dolní komora Kongresu si ale nakonec odhlasovaly vlastní návrh, který koncem minulého týdne sladily. Kromě ekonomiky už administrativa podpořila bankovní sektor a chystá se na pomoc největším automobilkám.

Americká ekonomika nyní prochází hlubokou recesí a smyslem stimulačních opatření je zabránit, aby se dál propadala. Část peněz tak vláda vynaloží na projekty v infrastruktuře, na podporu zdravotní péče, ale také na podporu výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Většina zaměstnanců ve Spojených státech bude mít také nárok na jednorázovou daňovou úlevu ve výši 400 dolarů, pro páry se počítá s částkou 800 dolarů. Desítky miliard dolarů mají směřovat k vládám v jednotlivých států unie.