EU zhodnotí hospodaření svých členů, zřejmě bude hodně kárat

Brusel - Evropská komise dnes představí první část hodnocení hospodaření svých členů. Posvítí si zejména na to, jak jednotlivé země plní pakt stability a růst, resp. konvergenční program. Očekává se, že varování si od Evropské komise vyslechnou především Francie, Řecko a Španělsko, které již loni porušily nařízení, podle kterého nesmí deficit veřejných financí překročit 3 procenta hrubého domácího produktu země a ani letos na tom nebudou lépe. Hodnocení se dnes dočká i Česko.

Varovně vztyčený ukazovák si zřejmě od komisaře pro měnové záležitosti Joaquina Almunii vyslouží Francie, Řecko a Španělsko. Všechny tři země totiž závažně porušují rozpočtovou disciplínu. Například francouzský schodek veřejných rozpočtů loni dosáhl 3,2 procenta HDP, letos ho země podle odhadů zvýší na 5,5 procenta a ani napřesrok se jí zřejmě nepodaří snížit ho pod tříprocentní mez. Držet by se i v roce 2010 měl na úrovni kolem 5 procent.

Hříšníci ale možná nebudou potrestáni

Evropská komise tak zřejmě zahájí s hříšníky disciplinární řízení. Jeho výsledek je ale nejistý. Sám Almunia totiž v minulosti připustil, že Evropa čelí těžkým časům a kvůli tomu si s rozpočtovými pravidly nemusí členové unie až tak lámat hlavu.

Na druhou stranu ministři financí evropské sedmadvacítky zase dali za pravdu českému předsednictví, které prosazuje dodržování rozpočtové disciplíny i ve zlých časech a považuje ji za účinný lék na světovou finanční a hospodářskou krizi.

Hodnocení se dočká i česká cesta k euru

Evropská komise se dnes bude zabývat celkem 17 stabilizačními a konvergenčními programy, zbytek vyhodnotí později. Mezi státy, které přijdou na řadu dnes, bude i Česká republika. Česko zatím nestanovilo termín, ve kterém splní všechna konvergenční kritéria a přijme jednotnou měnu, nepředpokládá se ale, že by to Evropské komisi nějak vadilo. Stanovení termínu je totiž plně v kompetenci národní vlády.