Čtvrté čtvrtletí potvrdilo pokles v návštěvnosti ubytovacích zařízení

Praha - V loňském roce využívalo služeb hromadných ubytovacích zařízení v Česku výrazně méně lidí. Počet přenocování hostů ve čtvrtém čtvrtletí statisticky dosáhl 7,2 milionu, což je zhruba o 8,2 procent méně než ve stejném období předchozího roku. Pokles návštěvnosti hlásí všechny kraje ČR s výjimkou Karlovarského a Jihomoravského. Hlavní město Praha si polepšilo o 2,5 %. V ČR celkově ubylo jak domácích, tak také zahraničních turistů. Jediná zařízení, která si meziročně polepšila, byly tří a čtyřhvězdičkové hotely.

Poslední čtvrtletí se jinak výrazně nelišilo od celoroční tendence. Příčina tkví podle odborníků hlavně v silné domácí měně. Její poměr k zahraničním valutám byl v létě nejmenší v historii. Hospodářská krize se navíc prvně projevila právě v oblasti cestovního ruchu. Počet přenocování rezidentů klesl o 9,2 %, nerezidentů pak o 7,5 %. Nejhůře dopadly penziony, které hlásí propad návštěvnosti až o 31,1 %. „Nechci to všechno svádět na krizi, ale ať už jsem měl zprávy z hotelů nebo cestovních kanceláří, tak najednou ty telefony ze zahraničí téměř ustaly,“ popsal situaci mluvčí CzechTourism Jiří Remenec. 

Česká republika ale není jediná, kdo hlásí zhoršení situace. Naopak oproti některým státům je na tom poměrně dobře. Počet zahraničních hostů z většiny tradičních destinací ve 4. čtvrtletí meziročně klesl, největší pokles byl u hostů ze Spojeného království (o 22,6 %), naopak vzrostl počet hostů z Polska (o 17,7 %), z Ruska (o 16,4 %) a z Francie (o 2,1 %). Podle světové organizace cestovního ruchu turistika v Evropě loni zažila tříprocentní propad.