ECE zastavila výstavbu nákupního centra a hrozí státu arbitráží

Liberec - Společnost ECE Projektmanagement zastavila výstavbu nákupního centra Galerie Liberec, kterou od počátku provázely spory s konkurenční firmou Multi Development. Hlavním důvodem zastavení stavby byl podle jednatele ECE postup stavebního úřadu, který bez zákonných důvodů přerušoval stavební řízení, tím dalším byl nezákonný postup ministerstva pro místní rozvoj.

Celý spor odstartovalo odvolání nizozemské společnosti Multi Development proti původnímu uzemnímu rozhodnutí, české úřady postupně celou stavbu ECE zablokovaly. Multi Development totiž obchodní centrum staví v Liberci také, a to přímo naproti stavby firmy ECE. Liberecký kraj pravomocně rozhodl, že společnost Multi Development neměla nárok do řízení vstupovat. Do sporu však poté vstoupilo ministerstvo pro místní rozvoj, jehož úředníci rozhodli opačně. Rozkladová komise téhož ministerstva následně dala za pravdu Libereckému kraji.

Tehdejší ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek se však údajně zpočátku doporučením komise neřídil. Sporem se musela znovu zabývat rozkladová komise, aby znovu potvrdila svůj předchozí závěr. Teprve loni v prosinci pak Čunek rozhodl a dal za pravdu ECE.

Problém se přesouvá k ministerstvu financí 

První návštěvníky mělo nové nákupní centrum společnosti přivítat již na konci tohoto roku. Obsazeno bylo již 60 procent nájemních ploch. Ač firma ECE již obdržela stavební povolení, není schopna garantovat realizaci projektu, a proto byla nucena informovat nájemce o zastavení stavby.

Firma vyčíslila dosavadní náklady na stavbu a finanční ztráty na 55 milionů eur a v současnosti jedná s ministerstvem financí o mimosoudním vyrovnání. Pokud se nedohodnou, hodlá vymáhat náhradu škody v arbitráži. Ač německá společnost nehodlá pokračovat v projektu, pozemky zatím k prodeji nenabízí. „Bude záležet na ministerstvu financí, třeba bude mít stát o pozemky zájem,“ vysvětlil jednatel společnosti Tobek.

Skupina ECE ve 14 zemích spravuje stovku nákupních center. V Česku dosud investovala více než 200 milionů eur (téměř pět miliard korun). V Brně postavila nákupní centrum Galerie Vaňkovka, v Praze letos otevřela nákupní centrum Arkády Pankrác. Zastavení projektu v Liberci podle Tobka rozhodně nesouvisí s hospodářskou krizí. „Nemáme problémy s financováním našich projektů, o tom svědčí naše aktivity v Hradci Králové,“ řekl. V Hradci chce ECE do roku 2012 vybudovat další nákupní centrum.