Polsko podniklo další krok k přijetí eura

Varšava - Polsko začalo s Evropskou centrální bankou jednat o vstupu do mechanismu směnných kurzů ERM-2, což je povinný předstupeň, než se země rozhodne přijmout jednotnou evropskou měnu euro. Zpráva významně přispěla k růstu kurzu polského zlotého, který v posledních týdnech prudce oslabil, stejně jako další středoevropské měny, včetně české koruny.

Ze zemí visegrádské čtyřky zavedlo euro zatím pouze Slovensko. Česká republika zatím nestanovila pevný termín, kdy by euro chtěla přijmout, Poláci naopak zahájením rozhovorů dali najevo, že mají zájem přistoupit k eurozóně v roce 2012, jak si loni stanovili. V Maďarsku zatím termín zavedení eura není znám, ale předpokládá se, že země by euro mohla zavést v roce 2013 nebo 2014.

V Polsku ale není podpora zavedení eura zcela jednoznačná a mezi politiky převládají rozpory. Skepsi dává najevo i tamní centrální banka, o euru se ale v těchto dnech v Polsku debatuje mnohem více, a to v důsledku dopadů, které má na polskou ekonomiku hospodářská krize. Podle ekonomů lze čekat, že další problémy se ještě dostaví, především chaotické pohyby kurzů měn. Polsku by pak mohly hrozit podobné problémy jako Velké Británii v roce 1992. Ta byla nucena z režimu ERM-2 vystoupit, ačkoli tam významnou roli sehráli i spekulanti v čele s americkým investorem Georgem Sorosem.

V režimu ERM-2 musí po dobu dvou let setrvat měna každé země, která chce zavést euro. Smyslem je v této přípravné fázi snížit takzvanou volatilitu, čili kolísavost kurzu, a také si ověřit, jak se bude kurz chovat v různých situacích.