Sarkozy slibuje kvůli krizi úlevy pro chudé

Paříž - S další podporou, tentokrát pro sociálně nejslabší, přišel v souvislosti bojem proti dopadům finanční krize francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Nízkopříjmovým skupinám obyvatelstva dnes slíbil poskytnout daňové úlevy a další sociální opatření za 2,6 miliardy eur, v přepočtu asi 75 miliard korun. Drtivou většinu nákladů ponese přímo státní pokladna.

Ze snížené daně by letos měly profitovat především lidé s malými platy, rodiny s dětmi, nezaměstnaní, nejmladší příslušníci aktivního obyvatelstva a také senioři. Odpuštěny jim jsou celé dvě třetiny zátěže. Průměrně by domácnosti měly ušetřit kolem stovky eur měsíčně, rodiny s třemi dětmi pak kolem 400 eur. Nejchudší rodiny, které těží také již z přídavků na náklady spojené se školní docházkou, mají pak dostat ještě jednorázově kolem 100 až 200 eur.

Ohlášená opatření jsou podle Sarkozyho dostatečnou podporou pro oživení spotřeby domácností. Francouzský prezident se tak dnes nezmínil o dalších krocích, jako je například snižování DPH, po kterých volaly odbory a levicová opozice. Drtivá většina aktivního obyvatelstva a důchodců podle vlády nepocítila takový propad příjmů či snížení koupěschopnosti obzvláště poté, co s ekonomickou krizí znatelně klesla i inflace.

Prezident své záměry oznámil po setkání se zástupci odborů a zaměstnavatelů, s nimiž projednal možnosti, jak změkčit dopady vládních opatření proti ekonomické krizi. Odboroví předáci nebyli se opatřeními příliš spokojeni a prohlásili, že jejich záměr uspořádat 19. března generální stávku a celonárodní protestní demonstrace stále platí. Podle nich je celkový balíček opatření v hodnotě 26 miliard eur příliš zaměřený na investice. Summit zaměřený na uklidnění sociální horečky, jak setkání nazval provládní list Le Figaro, tak patrně nepřinesl kýžený výsledek.