ČEZ zvažuje urychlení tendru pro dostavbu Temelína

Praha - Energetická společnost ČEZ zvažuje možnost, že by začala v dohledné době vybírat dodavatele jaderných reaktorů pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. A to dokonce ještě před dokončením studie vlivu na životní prostředí EIA. Informuje o tom deník E15 s tím, že společnost by mohla klíčový tendr vypsat ještě v letošním roce. ČEZ tyto informace listu nepotvrdil, ale ani nepopřel.

„Nevyhlásíme výběrové řízení na dodavatele v prvním čtvrtletí, to ne. Ale vzhledem k času mohou jít teoreticky procesy EIA a výběr i zároveň. Ale vše jen zvažujeme, zamýšlíme se, pro nic jsme se nerozhodli,“ konstatoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ má čtyři uchazeče o zakázku 

Ve hře je zakázka za dvě až tři stovky miliard korun a uchází se o ni čtveřice výrobců - japonský koncern Mitsubishi, ruský Atomenergoprojekt, americká firma Westinghouse a francouzská Areva. Projekt zatím počítá se čtyřmi variantami, podle typu reaktoru. V té nejslabší má každý z nových bloků výkon 1056 megawattů, tedy stejně jako nyní. Nejsilnější varianta počítá se dvěma reaktory po 1700 megawattech. Výkon Temelína by se zvýšil až o 3400 megawattů, tedy více než dvaapůlkrát.

ČEZ chce zahájit dostavbu dalších dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín v roce 2013. Podle původních předpokladů chtěla mít firma už po roce 2010 vybraného dodavatele technologie, aby mohla zažádat o stavební povolení. Tendr u tak náročného projektu, jakým je jaderná elektrárna, přitom trvá déle než rok. Minimálně půl roku potřebují zájemci na přípravu samotné nabídky.

Studie vlivu na životní prostředí EIA pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín je zřejmě obtížnější, než si ČEZ původně představoval. Přestože ministerstvo životního prostředí důležitý dokument, bez něhož firma nemůže projekt vůbec rozjet, pustilo dál, ekologické iniciativy si vymínily více než 30 dodatečných podmínek, které plánovanou dostavbu mohou zbrzdit. To je prý zřejmě také důvod, proč ČEZ nyní uvažuje o urychlení klíčového tendru na dodavatele, který měl být původně vyhlášen až po schválení projektu ekology.

Ekologové by uvítali urychlený výběr dodavatele

Ekologům snahy ČEZ přípravu celého projektu v této fázi urychlit nevadí. Naopak by uvítali, kdyby ČEZ vybral dodavatele technologií ještě dříve, než bude posuzována zpráva EIA. S tímto požadavkem přišlo německé a rakouské ministerstvo životního prostředí, ale i některé tuzemské ekologické iniciativy. ČEZ ovšem takové urychlení odmítá. „Dostali bychom se do vlivu vybraného výrobce, který by si pak mohl diktovat ekonomické podmínky. Tomu se chceme za každou cenu vyhnout,“ míní Kříž.

Vydáno pod