Poslanci se k protikrizovému balíčku vrátí až v pátek

Praha - Projednávání vládního protikrizového balíčku se na program Poslanecké sněmovny znovu dostane až v pátek ráno. Poslanci se původně měli k návrhu, nad kterým se ve středu v dolní komoře strhla bouřlivá debata, vrátit dnes. Ráno však odhlasovali odklad dalšího jednání. Podoba vládního balíčku se nelíbí zejména opoziční ČSSD, která by ráda prosadila hlubší sociální opatření.

S plánem, který má české ekonomice pomoci vyrovnat se s dopady světové ekonomické krize, vystoupil premiér Mirek Topolánek ve středu před poslance poprvé. Sada opatření pocházejících z dílny nově zřízené Národní ekonomické rady vlády (NERV) by měla státní rozpočet připravit o 74 miliard korun a vytvořit přitom až 180miliardový stimul pro domácí hospodářství.

Opozice vládní balíček kritizuje. Podle ní je neúčinný a vláda s ním přichází pozdě. Sociální demokracie proto připravila vlastní plán. Sněmovně předložila zákon o podpoře hospodářského růstu a sociální stability. V něm požaduje například obnovení daňové progrese u zaměstnanců s platem nad 100 tisíc korun hrubého měsíčně, prodloužení doby podpory v nezaměstnanosti nebo výplatu 13. důchodu.