Rakouská Raiffeisen loni dosáhla rekordního zisku

Praha - Rakouská finanční skupina Raiffeisen International, která v České republice vlastní společnost Raiffeisenbank, v loňském roce zvýšila konsolidovaný zisk o 17 % na rekordních 982 milionů eur (více než 28 miliard korun). Oznámila to dnes firma na základě předběžných neauditovaných výsledků. K nárůstu zisku nejvíce přispěly úrokové výnosy, které se zvýšily o 34 % na 3,2 miliardy eur. Příjmy z poplatků stouply o 20 % na 1,5 miliardy eur. Vklady zákazníků se zvýšily o 9 % na 44,2 miliardy eur a poskytnuté úvěry vzrostly o 18 % na 58 miliard eur.

„Těmito předběžnými výsledky jasně ukazujeme, že náš obchodní model funguje i ve velmi obtížném tržním prostředí,“ uvedl generální ředitel společnosti Herbert Stepic. „Podařilo se nám výrazně posílit naše vklady a likviditu. Podtrhuje to naši velmi silnou pozici v regionu a velkou důvěru klientů ve značku Raiffeisen,“ dodal. Kompletní výsledky zveřejní banka 26. března.

Raiffeisen International je dceřinou společností Raiffeisen Zentralbank Österreich, která vlastní 70 procent akcií. Zbylých 30 procent se volně obchoduje na vídeňské burze.