Topolánek: Sociální jistoty budou v krizi zachovány

Praha - Do Poslanecké sněmovny zamířil Národní protikrizový plán, ve kterém Národní ekonomická rada vlády (NERV) společně s členy Topolánkova kabinetu předkládá návrhy na řešení ekonomické recese, která na české hospodářství dopadla v důsledku světové hospodářské krize. Premiér Mirek Topolánek v dnešních Událostech, komentářích zdůraznil, že hlavním cílem plánu je zabránit růstu nezaměstnanosti. Právě o ní také budou zákonodárci v následujících dnech prostřednictvím hlasování o předloženém plánu rozhodovat.

Jako jeden z hlavních bodů plánu zmínil předseda vlády změny v sociálním pojištění. Podle protikrizového plánu by mělo dojít k jeho snížení, čímž chce vláda učinit nízkopříjmové zaměstnance atraktivnější a zabránit tak jejich propouštění, neboť podniky za ně v tomto případě budou odvádět méně peněz. Ministerstvo práce a sociálních věcí si tak slibuje, že udrží padesát až sedmdesát tisíc pracovních míst.

Topolánek s výhradami opozice nesouhlasí

Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Topolánek tak nesouhlasil s výhradami opozice, která vládu kritizuje za to, že se nedostatečně věnuje tvorbě pracovních míst. „Z osmdesáti procent HDP jsme závislí na našem exportu. Na co budeme vytvářet nová pracovní místa, když ve světě neexistuje poptávka, která by je využila? My potřebujeme dosavadní pracovní místa udržet,“ odmítl výtky ČSSD a KSČM premiér Topolánek.

Vedle sociálního pojištění bude parlament rozhodovat o daňových odpisech a insolvenci. Zde by mohl vládní návrh získat podporu i sociálních demokratů. „Zrychlené odpisy jsou přijatelné, to je věc, na které se můžeme shodnout,“ řekl předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek.

Topolánek o krizi:

„Děláme ta opatření, o kterých jsme hluboce přesvědčeni, že jsou v danou chvíli potřebná, že pomohou našemu exportu, že pomohou odblokovat provozní financování pro podniky, které mají zakázky a nemají provozní peníze. Chceme stimulovat banky, aby jim půjčovaly, a chceme udržet zaměstnanost.“

Topolánek rovněž uvedl, že nově budou moci zaměstnavatelé platit lidem, kteří jsou kvůli krizi na „povinné dovolené“, 80 procent platu. Peníze chce vláda čerpat ze strukturálních fondů. Vedle toho chystá i ta opatření, která mají přinést pracovní místa úplně nová. Například výstavba ekologických staveb jich vytvoří dvanáct až dvacet tisíc.

Topolánek: Jistoty budou zachovány 

Kabinet se protikrizovým plánem rovněž zaručuje za to, že nedojde ke změnám v sociální oblasti. „Součástí protikrizového plánu je naprosto jasná jistota, že všechny sociální dávky, podpory nezaměstnanosti, veškeré sociální jistoty budou platit i v době, kdy je ekonomika v recesi,“ opakovaně zdůraznil Topolánek.

Sociální demokraté vládu kritizují za to, že na změny na ekonomickém poli zareagovala až příliš pozdě. Podle Topolánka však kabinet první vlnu kroků zahájil už 2. prosince, kdy provedl téměř dvě desítky stimulačních hospodářských opatření.

  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/675/67465.jpg
  • Mirek Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/693/69201.jpg