Nezbavujte se bytů v Praze, radí odborníci

Praha - Evropský trh se nemovitostmi letos zpomalí, v Praze tomu ale podle průzkumu společnosti PricewaterhouseCoopers tak rozhodně nebude. Pražský trh je poměrně stabilní, globální finanční krize a následná zhoršená dostupnost úvěrového financování se na něm podepsaly méně než na trzích dalších evropských zemí. Odborníci proto radí, domů a bytů se rozhodně nezbavujte, jednoznačně se je teď vyplatí držet. Ještě nedávno přitom pro Prahu platilo doporučení "nakupovat".

„Hodnocení Prahy ukazuje, že jde o poměrně stabilní lokalitu na celkově problematickém realitním trhu. Až dojde k ozdravení trhu, narovnání míry výnosů z nemovitostí by mělo potvrdit, že Praha bude vnímána jako výhodná příležitost pro investory a developery,“ myslí si Glen Lonie, partner odpovědný za poradenství v oblasti nemovitostí v PricewaterhouseCoopers. V Praze je na rozdíl od zbytku Evropy stále poměrně vyrovnaná nabídka s poptávkou, což v kombinaci s tím, že developerské společnosti kvůli finančním obtížím pozastavily realizaci řady projektů, dává Praze velkou šanci na brzké oživení trhu.

Praha je ale v evropském měřítku výjimkou. Experti z řad investičních firem, developerů, bank a realitních agentur se shodují v tom, že rok 2009 bude pro Evropu těžký. Na trhu nemovitostí bude nadále nedostatek nejen vlastních zdrojů financování, ale také úvěrového financování. Kdy se situace obrátí, si zatím nikdo netroufá odhadovat.

Vydáno pod