Ruští miliardáři se stávají ohroženým druhem

Moskva - Rusku dramaticky ubývá miliardářů. Světová finanční krize je už stihla připravit až o polovinu majetku. Například majetek hliníkového krále Olega Děripasky, který byl ještě loni nejbohatším Rusem vůbec, se scvrknul na necelých pět miliard dolarů. Děripaska již kvůli dluhům, jež se odhadují na 30 miliard dolarů, přišel o podíly v několika společnostech. Ztráta dalších mu ještě hrozí.

Během týdne musí Děripaska podle listu Vedomosti sehnat půl miliardy eur (v přepočtu asi 14,4 miliardy korun), jinak přijde o 25procentní podíl v rakouském stavebním holdingu Strabag. Kvůli jeho pořízení se totiž ruský magnát značně zadlužil. V dubnu 2007 si půjčil od Deutsche Bank podle odhadů 1,2 miliardy korun, loni v říjnu úvěr nefinancoval půjčkou 500 milionů eur od dalších podílníků Strabagu. A na její splácení teď nemá.

Podíl ve Strabagu by nebyl prvním, o který Děripaska přišel. Krize a dluhy ho už připravily o podíly v kanadském výrobci součástek Magna a v německé stavební firmě Hochtief, na jejichž nákup si v minulosti rovněž vypůjčil.


V problémech se topí i další ruští boháči

Oleg Děripaska ale není jediným ruským magnátem, který přichází kvůli řádění krize o majetek. Mnoho oligarchů zbohatlo na komoditách nebo na zpracování surovin. To jsou ale přesně odvětví, která v minulosti zažívala boom, teď je naopak zasáhl gigantický propad. Například ocelář Igor Zjuzin už přišel o 95 procent svého majetku, na kontě mu nyní podle odhadů zbývá 800 milionů.

Vrásky Rusům ale přidává také jejich domácí měna. „Příčinou, proč velmi klesá počet milionářů v Rusku, je oslabování rublu. To znamená, že v rublech jsou pořád ještě bohatí, ale v dolarech to jejich bohatství velmi rychle klesá,“ vysvětlil další důvod, proč ruští boháči chudnou, analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Analytici se domnívají, že Rusko nezůstane jedinou zemí, kde se kvůli krizi značně zredukuje množství boháčů. Ohrožené jsou přitom především ty země, jež jsou podobně jako Rusko závislé na vývozu komodit, největší problémy by tak mohly potkat Austrálii či Kanadu. Úbytek miliardářů by však v těchto zemích neměl být zdaleka tak radikální jako v Rusku.

Vydáno pod