Podnikatelem roku se stal zakladatel společnosti Unicorn

Praha - Majitel softwarové firmy Unicorn Vladimír Kovář (47) se stal vítězem celostátního kola devátého ročníku soutěže společnosti Ernst & Young o nejlepšího Podnikatele roku 2008 České republiky. Vítěz soutěže bude mít v červnu šanci utkat se o titul světového podnikatele roku v Monte Carlu.

Skromně působící podnikatel, který se již dříve stal také Středočeským podnikatelem roku 2008, vystudoval matematické inženýrství. Společnost Unicorn, kterou založil záhy po sametové revoluci, je největší českou firmou poskytující komplexní služby v oblasti informačních systémů a informačních a komunikačních technologií. Tato firma zaměstnává kolem 1 060 lidí s věkovým průměrem 28 let. V loňském roce utržila společnost 1,25 miliardy korun.

Podnikatel souhlasí se známou pravdou, že největší hodnotou podniku je lidský kapitál: „Čím schopnějšími lidmi se obklopím, tím je to lepší.“ Jeho důraz na lidské zdroje potvrzuje i fungující projekt vysoké školy Unicorn college. „Chci v IT vychovávat elitu a vytvářet určitý protipól dosavadním univerzitám,“ řekl České televizi Kovář.

S krizí Kovář bojuje úspěšně 

Vladimír Kovář o podnikatelském úspěchu:


„Čím schopnějšími lidmi se obklopím, tím je to lepší.“

Finanční krize bude mít pochopitelně dopad i na sektor informačních technologií. Podle Vladimíra Kováře je však na krizi jeho firma připravena dobře. „Samozřejmě, že je cítit pokles poptávky, hlavně u bank, finančních institucí. Reagujeme na to investicemi do technologií - tzv. rychlých řešení,“ uvedl.

Soutěž společnosti Ernst & Young neklade důraz pouze na finanční výsledky zúčastněných subjektů. Hodnotí i přístup firem k sociální odpovědnosti. Majitel firmy Unicorn se s manželkou pilně věnuje charitě. Realizuje například pobyty dětí z dětských domovů v jedné z horských chat, patřících společnosti. Vedle horských chat patří k majetku společnosti také restaurace či lodě.

Kovář se zařadí do galerie významných jmen

Držitelem titulu Podnikatel roku v loňském roce byl podle E&Y Tomáš Březina, majitel firmy na betonové dlaždice Best. Známým výhercem této soutěže je také Radim Jančura, zakladatel společnosti Student Agency, který zvítězil v roce 2005.

Soutěž Podnikatel roku byla založena společností Ernst & Young v USA v roce 1986. Během své existence se rozšířila do řady zemí celého světa a v současné době se vyhlašuje již v téměř 50 zemích na šesti kontinentech. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé a začínající podnikatele.

Vydáno pod