Spolková rada nabídla 50 miliard německé ekonomice

Berlín - Legislativní kolotoč protikrizového balíčku v Německu dnes pokračoval v horní komoře německého parlamentu, spolkové radě. I ta 50 miliard eur pro největší ekonomiku eurozóny schválila. Minulý týden dostala podpora školství nebo autoprůmyslu zelenou od poslanců. Teď daňové úlevy a podpora infrastruktury čeká na podpis prezidenta Horsta Köhlera. Na politické scéně panuje shoda, že ekonomice je třeba pomoci. I tak zní z opozice kritika a dokonce i vládní liberálové měli nad balíčkem pochybnosti.

S plánem souhlasila většina členů spolkové rady, kteří zastupují 16 členských států. Mix vládních opatření však ostře kritizovala opozice, která hrozila, že zdrží balík ve spolkové radě a bude se ho snažit pozměnit. Nakonec však k tomu nedošlo, prezidentova revolta se taky nečeká, takže Německá hospodářská politika pošle ekonomice impulz vstříc recesi, která má být podle některých „tmářů“ nejhorší od druhé světové války.

Už v listopadu byl schválen první německý balíček v objemu přes 30 miliard eur, podle mnohých domácích i zahraničních kritiků nedostatečný. Koncem loňského roku, kdy se ukázalo, že největší evropská ekonomika zabředává do hluboké recese, tak vláda kancléřky Angely Merkelové (CDU) začala připravovat nový balíček. Podle posledních údajů statistického úřadu se německý HDP v posledním čtvrtletí loňského roku propadl proti předchozímu čtvrtletí o 2,1 procenta, což je největší pokles od roku 1990.

Nový balíček mimo jiné uvolní 18 miliard eur pro investice do infrastruktury, škol, nemocnic či moderních technologií, mírně sníží daňovou kvótu u daně z příjmů. Jenom na daňová opatření vláda obětuje téměř devět miliard eur. Až do celkové výše 100 miliard eur se německá vláda zaváže k ručení za úvěry firmám, z nichž některé dusí snížená ochota bank půjčovat.

Součástí balíčku je i takzvaná ekologická či „šrotovací“ prémie, na kterou mohou lidé uplatňovat nárok už od poloviny ledna. Dotaci 2 500 eur dostane každý, kdo si koupí nový automobil a zároveň odveze na vrakoviště vůz nejméně devět let starý. Na opatření vláda vyčlenila 1,5 miliardy eur.

Negativním důsledkem plánu však bude fakt, že se země opět zadluží. Vláda totiž také odhlasovala úpravu rozpočtu pro tento rok. Zadlužení naroste o 36,8 miliardy eur, což je skoro třikrát více než v minulém roce.

Hlasování horní komory německého parlamentu
Zdroj: ČT24