Z hrnku z Rumunska se uvolňuje kadmium, varuje ministerstvo zdravotnictví

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před smaltovaným hrnkem z Rumunska, z jehož okraje pro pití se uvolňuje zdraví nebezpečné kadmium. V lidském těle se kadmium hromadí hlavně v ledvinách a játrech, přičemž příjem i velmi malých dávek tohoto kovu může vést k selhání ledvin. Akutní otravy kadmiem jsou velmi vážné. Způsobují zvýšení krevního tlaku, selhání ledvin a rozklad červených krvinek.

Smaltovaný hrnek je označen kódem EAN: 859214800117, země původu: SC. VES SA., Mihai Viteazu Nr. 102, 545400 Sighisoara, Mures, Rumunsko. Distributor: TERCIUS Bohemia s.r.o., Peklov 474, 273 45 Hřebeč, IČ: 25744267. Hrnek s jedním uchem o průměru osm centimetrů je z vnější strany červený a uvnitř bílý, horní okraj má černý. Na etiketě je kromě EAN kódu také symbol předmětu určeného pro styk s potravinami a pokrmy.

„Z okraje pro pití se uvolňuje kadmium v množství 0,776 miligramu na hrnek. Při pití se může kadmium dostávat na rty a do nápoje, tím i do celého organismu,“ varoval hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Distributoři a prodejci jsou podle Víta povinni okamžitě stáhnout výrobek z trhu a umožnit jeho vlastníkům, aby hrnek vrátili na náklady distributorů a prodejců.