Moravia Energo může být vyřazena z obchodování s elektřinou

Ostrava/Praha - Moravia Energo, která patří k nejvýznamnějším obchodníkům s energií v zemi, by mohla být kvůli nedostatku elektřiny příští týden vyřazena z obchodování. Jejím zákazníkům by v takovém případě začal dodávat elektřinu úředně stanovený regionální dodavatel. Dodávky firmě přerušil ČEZ ve čtvrtek kvůli neplacení denních plateb.

Společnost Moravia Energo dnes informovala, že uhradila energetické společnosti ČEZ veškeré doposud realizované dodávky elektřiny, ale nemá peníze na zálohové placení budoucích dodávek. Banky prý nejsou ochotny financovat kontrakty Moravia Energo na roky 2009 a 2010.

Moravia Energo tak zůstává bez dodávek ze svého největšího zdroje a reálně jí hrozí, že bude počátkem příštího týdne vyřazena ze systému Operátora trhu s elektřinou (OTE), který zajišťuje pokrytí všech dodávek elektřiny v zemi. Zákazníky Moravia Energo by v takovém případě převzali největší regionální distributoři, stanovení už dříve pro takovou situaci Energetickým regulačním úřadem, tedy Pražská energetika, E.ON a ČEZ.

Reálně hrozí i zdražení elektřiny pro odběratele, kteří doposud využívali Moravia Energo. „Dodavatel poslední instance“ má možnost si k ceně započítat mimořádné náklady spojené se zásobováním cizích klientů. Cena je ale „zastropovaná“ loňskou vyhláškou Energetického regulačního úřadu. „Nečekám ani, že by velcí distributoři v roli dodavatele poslední instance tohoto stropu využili, budou se snažit si nové zákazníky udržet, takže je v jejich zájmu nabídnout jim férové podmínky,“ řekl šéf regulačního úřadu Josef Fiřt.

Společnost Moravia Energo ubezpečuje své zákazníky, že je zajištěno zachování dodávek elektřiny. V roce 2006 dodávala tato firma elektřinu například firmám Ahold, Penny Market, Bauhaus, Linde Gas nebo Čepro.

Třinecká společnost Moravia Energo patří společnosti Enias z impéria miliardáře Tomáše Chrenka a v tuzemsku zásobuje přes 1000 odběrných míst. Elektřinu zároveň i sama vyrábí. V roce 2007 firma dosáhla obratu 3,369 miliardy korun a utržila 3,201 miliardy Kč. Hospodařila se ziskem před zdaněním 98,8 milionu Kč. Svým zákazníkům dodala v roce 2007 přes 2000 gigawatthodin elektřiny.