Češi šetří, i při půjčkách na bydlení

Praha - Ochlazující se domácí ekonomika se naplno projevila v sektoru bydlení. Lidé jsou opatrnější v zadlužování. Trh se stavebním spořením v lednu klesl meziročně o čtvrtinu. Hypoteční banky jsou na tom ještě hůř. Podle serveru Hypoindex propadl objem hypoték meziročně zhruba o 44 procent.

Letos v lednu poskytly spořitelny úvěry za necelé 3,5 miliardy korun. To je o miliardu míň než v lednu 2008. „Nová čísla mohou být trošku zavádějící, protože leden 2008 znamenal extrémně rekordní meziroční nárůst o 45 procent,“ mírní skepsi tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Kromě toho, že si lidé neberou úvěry, klesá i zájem Čechů o spoření. Na pobočkách stavebních spořitelen uzavřeli o zhruba 7 tisíc nových smluv méně, a to včetně navýšení cílové částky u původních smluv.

Lepší výsledky nehlásí ani hypoteční banky, zájem o jejich produkty se také propadl. Češi si jich v lednu sjednali míň než 3 tisíce - to je meziročně téměř poloviční propad. Můžou za to přísnější kritéria na poskytování hypoték a své hrají i spekulace lidí. „Můžou to být spekulace na pokles cen nemovitostí nebo spekulace na pokles úrokových sazeb,“ vysvětlil redaktor serveru Hypoindex.cz Luboš Svačina. S tím ale banky moc nepočítají. Většina si za vyššími úroky stojí, bojí se totiž vývoje na mezibankovním trhu a zvýšené rizikovosti.