Sociální mobil, chytré telefony od Microsoftu a jedna nabíječka

Barcelona/Praha - Letošní veletrh mobilních komunikací Mobile World Congress ovládl fenomén sociálních sítí. Od největšího světového výrobce mobilů Nokia po novou polovodičovou firmu Movidia z Irska se podnikoví zástupci nemohli odtrhnout od témat kolem jmen Facebook, MySpace či Bebo. S tím souvisí i koncentrace hráčů trhu s mobilními telefony na takzvané chytré telefony a jejich operační systémy, které mají dodat přístup k internetu. Pozadu nezůstal v Barceloně ani důraz na ekologii, ať už v použitých materiálech nebo snaze vyvinout univerzální nabíječku pro všechny telefony.

Telefonem roku je sociální mobil INQ

Většina návštěv výše zmíněných internetových komunit přichází od lidí sedících za počítači. Zpravidla si s přáteli sdělují, kde právě jsou a jak se cítí, vyměňují si dojmy z oblíbených filmů či nejnovější muziky. Tak bezprostřední a osobní komunikace je přitom jak stvořená pro mobilní telefon, znělo z barcelonských výstavních ploch.

Jen za poslední rok se počet lidí, kteří se na síť MySpace přihlašují z mobilů, zvýšil čtyřikrát, a to na 20 milionů. Celkem má síť uživatelů 135 milionů. Uvádějí to manažeři sítě, kterou vlastní mediální skupina News Corp. Podobný vzestup hlásí i Facebook.

„Je to skutečně teprve začátek,“ uvedl generální ředitel MySpace Chris DeWolfe. MySpace na veletrhu přitom uzavřel dohody s Nokií a společností Palm, které některé ze svých mobilů upraví, aby se z nich dalo vstoupit na síť jedním zmáčknutím tlačítka. Takzvaný sociální mobil, který pro Facebook vyrábí společnost INQ, dostal od pořadatelů veletrhu ocenění mobil roku.

Microsoft se pouští do mobilů

Tak jako trhu už delší dobu i veletrhu v Barceloně dominovaly chytré telefony, tedy telefony s operačním systémem. A především mezi výrobci se rozhořel boj o odběratele. Mezi silnou trojku Android, LiMo a Symbian se vložil Microsoft, který uzavřel spolupráci s třetím největším výrobcem mobilů LG. „Společnost LG tím vstoupí významným způsobem na trh chytrých telefonů, kde jsme do této chvíle příliš nefigurovali. Významně rozšíříme nabídku chytrých telefonů, která na celkovém trhu tvoří v tuto chvíli zhruba deset procent prodejů,“ řekl k partnerství výkonný ředitel české a slovenské pobočky LG Electronics Vít Šubert. „Trh s chytrými mobilními telefony je v současné době tou nejlukrativnější součástí trhu s mobilními telefony. Nejvíce roste, jsou zde nejvyšší marže a nejvyšší potenciál do budoucna,“ vysvětlil koncentraci trhu na chytré telefony konzultant v oboru IT technologií Martin Zikmund.

Jedna nabíječka pro všechny

Firmy operující na trhu mobilních telefonů uvažují i o větší ekologičnosti. Shodly se na vzniku jednotné nabíječky pro všechny mobily, oznámily už ale, že její vývoj nebude dokončen před rokem 2012. „Kromě toho výrobci zavádějí solární nabíječky nebo kryty z ekologičtějších materiálů,“ všiml si IT odborník Jan Lodl. Kuriozitou, co se nových materiálů týče, představenou v Barceloně může být i obal telefonu z kostiček stavebnice Lego.

  • Promo mobilu INQ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/696/69555.jpg
  • Microsoft autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/164/16359.jpg
  • Mobilní telefon Alcatel LEGO autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/696/69560.jpg