Odboráři jednali s Kalouskem - nechtějí, aby kvůli krizi klesala cena práce

Praha - Odboráři chtějí, aby neklesala cena práce v souvislosti s vládními nástroji boje s hospodářskou krizí. Po dvoudenním jednání se na tom shodla Asociace svobodných odborů, které zastupují až 60 tisíc pracovníků, především v zemědělství. Po jednání s ministrem financí Miroslavem Kalouskem odboráři také oznámili, že na případné změny v zákoníku práce, které by zhoršily postavení zaměstnanců, by reagovali stávkou. To ale považují až za krajní řešení.

Odboráři s ministrem Kalouskem diskutovali o tom, jak ulehčit zaměstnancům zkoušeným hospodářskou krizí. Zástupci zaměstnanců chtějí především hlídat, aby zaměstnavatelé nevyužívali krizi ke snižování platů. Předseda Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek doufá, že odboráře podpoří vláda i parlament. S ministrem Kalouskem se v receptech na boj s krizí poměrně shodli. „Některé návrhy asociace převzala vláda i do svého protikrizového scénáře,“ prohlásil Kalousek.

Odboráři se také bojí změn v zákoníku práce. Ty by měly zahrnovat třeba i jednodušší propouštění. Kalousek ale tvrdí, že obavy jsou předčasné - nový zákoník totiž ještě ani nezačal být zpracováván. Zástupci zaměstnanců chtějí s vládou dál jednat. Už v následujícím týdnu například o nízkých výkupních cenách zemědělských produktů.