GM a Chrysler žádají od kanadské vlády až deset miliard dolarů

Toronto - Kanadské divize amerických automobilek General Motors a Chrysler žádají jako pomoc od kanadské vlády a samospráv až deset miliard kanadských dolarů (téměř 180 miliard Kč). Manažeři automobilek to uvedli v noci na sobotu. Podniky se snaží přežít krizi, která kvůli propadu poptávky postihla celé odvětví.

Automobilky chtěly pomoc již dříve. Nový požadavek ale představuje výrazně vyšší sumu; Kanada na konci minulého roku slíbila odvětví čtyři miliardy kanadských dolarů.

Chrysler, který novou žádost podal v pátek, dodal, že se od začátku roku situace v Kanadě ještě zhoršila. GM zveřejnil svůj záměr na internetu bez konkrétních detailů. Pomoc žádá proto, aby nemusel v Kanadě zavírat další továrny. Přesto se počet zaměstnanců GM Canada do roku 2010 sníží na 7 000 z 20 000 v roce 2005.

Koncerny sužuje nebývalý propad prodeje na trhu, který je mezi Kanadou a Spojenými státy silně provázaný. Kanadský trh situace tolik nepostihla. Ale trh USA dostal největší rány v posledních týdnech; za leden se tam propadl prodej aut o 27 procent. Přitom se v USA prodává devět z deseti aut vyrobených v Kanadě, napsala agentura Reuters.

Vydáno pod