Až 40 procent akcií Citigroup možná získá americká vláda

New York - Americká vláda bude v tažení proti následkům finanční krize pokračovat v částečném zestátňování bank. Podle listu Wall Street Journal by mohla v bance Citigroup, která je jedním z největších finačních ústavů na světě, získat podíl až 40 procent. Představitelé Citigroup doufají, že vláda skončí s podílem v bance kolem 25 procent. Administrativa prezidenta Baracka Obamy zatím nic bližšího nenaznačila.

O zvýšení státního podílu Citigroup v současnosti jedná s americkými regulačními úřady. Ve hře je především možnost, že by výraznou část prioritních akcií v hodnotě 45 miliard dolarů, které vlastní vláda, přeměnila v běžné akcie. Tento plán by nestál daňové poplatníky další peníze, avšak zbývajícím akcionářům Citigroup by klesl jejich podíl a vláda by získala vyšší vliv nad Citigroup.

Citigroup i ministerstvo financí se odmítly ke zprávě vyjádřit. Ministerstvo dodalo, že nemá námitek proti přeměně prioritních akcií bank na běžné. List Financial Times dodal, že Citigroup tlačí na vládu, aby poskytla bance novou kapitálovou injekci, díky které by se podíl státu v bance zvýšil na 40 procent. Banka by se tak ocitla blízko hranice znárodnění.

Vládní záchrana drží Citigroup nad vodou

Už v říjnu a listopadu získala americká vláda od Citigroup prioritní akcie v celkové hodnotě 52 miliard dolarů, z toho 45 miliard dolarů je považováno za nový kapitál a sedm miliard je poplatek za to, že vláda souhlasila pojistit majetkové portfolio Citigroup. Vláda také získala právo koupit 7,8 procenta akcií banky.

Akcie Citigroup i Bank of America v pátek již šestou seanci za sebou klesly kvůli obavám, že by vláda mohla znárodnit obě banky. Od počátku letošního roku akcie Citigroup oslabily již o 71 procent.

Vydáno pod