Unie se hádá nad energetickými projekty včetně zásobníků pro Česko

Brusel - Názory zemí Evropské unie na plán poskytnout miliardy eur z unijního rozpočtu na desítky energetických projektů v Evropě se zatím rozcházejí. České předsednictví přepracované návrhy Bruselu, podle nichž by mělo třeba do Česka jít 35 milionů eur na rozšíření zásobníků na plyn, vítá. Například Němci nebo Španělé ale s rozdělením pro projekty nesouhlasí. Definitivní koncepce má být stvrzena 19. a 20. března na setkání Evropské rady v Bruselu.

Evropská komise nejprve přišla s návrhem, aby z unijních peněz šlo na energetické projekty 3,5 miliardy eur. Z řady zemí se ale k těmto plánům ozývala kritika, která se týkala například geografického rozložení vybraných projektů mezi jednotlivé regiony. Brusel následně návrhy upravil. Změnil skladbu projektů a navýšil i množství prostředků na 3,75 miliardy eur.

„Myslím, že ten aktualizovaný návrh je lepší,“ řekl dnes český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Do Česka na rozšíření zásobníků na plyn mělo jít původně 25 milionů eur, podle změněných plánů by to mělo být o deset milionů eur více.

Podle původního návrhu například zhruba 250 milionů eur z celkové částky mělo jít i na výstavbu plynovodu Nabucco, který má přivést plyn ze střední Asie do Evropy mimo území Ruska a Ukrajiny. Za jeho vybudování, které by snížilo závislost EU na plynu z Ruska, lobbuje i české předsednictví EU, projekt ale zatím nezískal jednoznačnou podporu od velkých členských států. Nový návrh počítá „jen“ s 200 miliony eur.

Výhrady v minulých dnech či týdnech zaznívaly například z Německa. „Neblokujeme to, ale je třeba o tom diskutovat, a to nejen pro nás,“ řekl dnes šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier v Bruselu. Výhrady k nové verzi vyjádřil i španělský státní tajemník pro evropské záležitosti Diego Lopez Garrido. „Doufáme, že může být upravena,“ doplnil.