Moravia Energo byla vyřazena z obchodování s elektřinou

Praha - Společnost Moravia Energo byla vyřazena z obchodování s elektřinou. Zákazníci Moravia Energo bez dodávek nezůstanou, proud jim podle rozhodnutí Energetického regulačního úřadu budou dodávat ČEZ, E.ON a Pražská energetika. Společnost nemá peníze na zálohové placení budoucích dodávek, a proto ji její partneři už v minulém týdnu "odstřihli" od zdrojů, dnes se tak stalo papírově.

Odběratelé, kteří brali elektřinu od Moravia Energo, budou podle úřadu od dnešního dne dostávat proud od takzvaného dodavatele poslední instance, tedy od jedné z firem, které určil Energetický regulační úřad. „Dodavatel poslední instance je povinen dodávat elektřinu v tomto režimu po dobu tří měsíců. Zákazníci kategorie domácnosti a maloodběratelé podnikatelé připojeni na hladinu nízkého napětí mohou navíc požádat o tento režim po neomezenou dobu,“ uvedl Energetický regulační úřad v tiskové zprávě.

Elektřina může při změně dodavatele zdražit 

„Dodavatel poslední instance“ má možnost si k ceně započítat mimořádné náklady spojené se zásobováním cizích klientů. Není vyloučeno, že se cena odběratelům změní. „Obecně tato cena od dodavatele poslední instance může být vyšší, ale může být i nižší,“ poznamenal předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.

Moravia Energo teď připravuje dopisy všem odběratelům. V nich bude zákazníky informovat o tom, na území kterého dodavatele se poslední
instance nacházejí. Jméno tohoto dodavatele ale není konečné, Moravia Energo bude elektřinu bývalým klientům dodávat jen tři měsíce. Tato lhůta brání tomu, aby se lidé či podniky ocitli bez elektřiny, během ní si pak musí najít dodavatele, který jim bude dodávat elektřinu po jejím vypršení.


Do problémů se mohou dostat i další podniky

Moravia Energo ale není jedinou firmou, která by se kvůli hospodářské krizi, jež nutí podniky omezovat výrobu, mohla dostat do problémů. Sankce za nižší odběr elektřiny totiž svým klientům do smluv nezakomponovala většina dodavatelů.

„V rámci konkurenčního boje ty velké podniky, které si diktují podmínky do smluv, řekněme, tlačí na dodavatele, aby si tam takové klauzule nedávali,“ vysvětlil ředitel Bohemia Energy Jiří Písařík. To by mohlo znamenat, že dodavatelů elektřiny začně ubývat. Zatím jich v Česku je 65.

Jak se Moravia Energo ocitla bez elektřiny?

ČEZ přerušil dodávky firmě již ve čtvrtek kvůli neplacení denních plateb. Moravia Energo následně v tiskové zprávě oznámila, že uhradila ČEZ veškeré doposud realizované dodávky elektřiny, ale nemá peníze na zálohy na budoucí dodávky. Banky prý nejsou ochotny financovat kontrakty Moravia Energo na roky 2009 a 2010.

"Jako obchodník s elektřinou jsme v podstatě skončili. Další osud firmy
nechci předjímat, stále pokračujeme v jednání s bankami. Návrat do obchodu s elektřinou by pro nás byl ale velmi komplikovaný," řekl ředitel pro strategii Moravia Energo Bohuslav Bernátek.    

Třinecká společnost Moravia Energo patří společnosti Enias z impéria miliardáře Tomáše Chrenka a v tuzemsku zásobovala přes tisíc odběrných míst. V roce 2007 firma dosáhla obratu 3,369 miliardy korun a utržila 3,201 miliardy Kč. Hospodařila se ziskem před zdaněním 98,8 milionu Kč. Svým zákazníkům dodala v roce 2007 přes 2 000 gigawatthodin elektřiny.