Plynu od nás se Evropa nevyhne, zní z Íránu

Praha - Írán je sice pro Evropu kvůli svému jadernému programu problematický partner, hodnoty ale můžou jít stranou, respektive můžou se stát pružnými, když jde o plyn. Ve vidině energetické bezpečnosti evropské země nemají kde brát a některé už tak "na vlastní triko" se středoasijskou zemí jednají. To, že bez Íránu to nepůjde, si uvědomuje i íránská strana a vábí Evropu na alternativu projektu bez jednotné podpory - plynovod Nabucco.

Nabucco se některým evropským zemím zdá jako příliš nákladný, Írán proto cítí příležitost. Láká Evropu na cenu a také na skutečnost, že přímé napojení Íránu a Turecka by se vyhnulo rovněž problematické Gruzii. Kritici Nabucca přidávají, že se projekt nevyplatí kvůli nízkým objemům plynu v oblasti. Nutné by bylo napojení na zdroje v Turkmenistánu nebo případně až v Íránu. Nabízený plynovod by na íránské straně mohl prý být připraven do roku 2014. Podle informací íránských ambasád některé evropské země už o variantě s íránskými plynařskými podniky jednaly.

„Je velmi zajímavé, že představitelé většiny západních zemí uvažují realisticky. Nechtějí vylučovat Írán. Dříve nebo později se na něj obrátí, protože neexistuje jiná možnost,“ je si jistý íránský chargé d'affaires v Praze Madžíd Nili. Zástupci českého plynařského průmyslu ve věci íránského projektu konkrétní nejsou. Zatím se jen předpokládá, že do Česka by mohl proudit přípojkou z Rakouska. Stopkou ale zůstává politika.

„V téhle chvíli je opravdu mnohem závažnějším tématem íránský jaderný program,“ uvedl český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška. „Hledáme veškeré zdroje, abychom zajistili diverzifikaci pro celou Evropu. Takže tématu Írán se nevyhýbáme, ale samozřejmě mezinárodněpolitické problémy, které kolem Íránu jsou, jsou svým způsobem omezující,“ přidal mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský.