RWE zřejmě poškodila tisíce spotřebitelů

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení s RWE Transgas, která zásobuje plynem většinu českých domácností. Úřad firmu podezřívá ze zneužití dominantního postavení při stanovování a vybírání záloh za dodávky plynu, což mohlo poškodit množství klientů firmy. Pokud se podezření potvrdí, mohla by RWE dostat pokutu až v řádech desítek milionů korun.

Antimonopolní úřad míní, že firma zneužívala dominantní postavení od září roku 2008, kdy stanovila téměř 160 tisícům zákazníků nepřiměřeně vysoké zálohy za plyn. V následujícím období pak požadovala jejich placení. Zálohy upravovala na přiměřenou výši pouze v případě, že si o to zákazníci sami požádali. Kdo se neozval, platil více, než musel.

„Výše těchto záloh výrazně přesahuje předpokládanou skutečnou roční platbu zákazníků. Je pravděpodobné, že tímto jednáním byla způsobena újma spotřebitelům,“ uvedl místopředseda úřadu Robert Neruda.

Mluvčí RWE Martin Chalupský pro ČT:


„K tomu zvýšení záloh došlo v době, kdy se mimořádně zvedala cena zemního plynu. Jsme přesvědčeni, že ty zálohy jsou nastaveny správně.“


RWE Transgas ovládá přibližně 70 procent českého trhu se zemním plynem. Loni v Česku obsluhovala asi 2,3 milionu zákazníků.