Náchod prodá pivovar se značkou Primátor za 150 milionů

Náchod - Město Náchod prodá svůj pivovar. Skončily téměř roční debaty o tom, zda pivovar prodat, nebo ho ponechat městu. Rozhodnutím zastupitelů ho za 150 milionů korun získá liberecká společnost LIF.  Náchodská opozice byla proti prodeji. Klenoty se prý neprodávají. Náchodský pivovar známý svou značkou Primátor byl doposud třináctý největší v republice.

Firma LIF, která ovládá i pivovary Svijany a Rohovec získává další značku. Nový majitel slibuje: Pivovar vrátíme k ziskovému hospodaření a z náchodského piva Primátor uděláme druhou nejsilnější značku na východě Čech. „Některá piva zařadíme do sítě Svijan,“ má jasno spoluvlastník společnosti LIF Miroslav Kučera.

Jednání o prodeji s napětím sledovalo vedení pivovaru. Podle ředitele Josefa Hlavatého několikaměsíční nejistota firmě uškodila. Především pak při jednání s řetězci. Prodej pivovaru přišel na mysl zastupitelům po valné hromadě, kde se zjistilo, že podnik by vyžadoval vysoké kapitálové investice. Náchodská opozice ale z prodeje radost nemá. Jedenáct zastupitelů ze sedmadvaceti usilovalo o to, aby se město akcií nezbavovalo. Jan Birke z opoziční ČSSD si myslí, že je smutné, že jedna kapitola 130 let pivovaru skončila. „Klenoty se neprodávají,“ uvedl.