Telefónica loni zvýšila zisk o 12 procent, letos je však opatrná

Praha - Telekomunikační skupina Telefónica O2 loni zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 12 procent na 11,63 miliardy korun. Celkové výnosy stouply o 2,9 procenta na 64,45 miliardy Kč. Zatímco tržby překonaly očekávání analytiků zhruba o 150 milionů korun, zisk za jejich odhady naopak mírně zaostal.

„S ohledem na současnou finanční situaci a očekávaný budoucí vývoj zamýšlí představenstvo společnosti navrhnout výplatu dividendy za rok 2008 ve výši 50 korun na akcii,“ uvedl generální ředitel Salvador Anglada. Společnosti se dařilo ve všech segmentech trhu lákat nové zákazníky, vyplývá to ze statistik.

Analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský považuje loňské hospodaření skupiny za úspěšné. „Podařilo se dodržet původní výhledy a dividenda je potvrzením toho dobrého, co se čekalo,“ uvedl. Za úspěchem podle něj stál mimo jiné takzvaný ICT business, což jsou síťová řešení. Naopak výhledy na letošek považuje Moravanský za zklamání, společnost očekává u tržeb a provozního zisku přinejlepším stagnaci.

Vydáno pod