Obamův slib: USA se zotaví z ekonomické krize

Washington/New York - V noci na dnešek se americký prezident Barack Obama zavázal občanům, že se země dostane z hospodářských potíží. Při této příležitosti vyzval Američany a jejich představitele ke spolupráci a společné odpovědnosti za budoucnost země a občany ujistil, že lepší dny mají před sebou.

Ve svém prvním projevu na společné schůzi obou komor Kongresu Obama povzbuzoval Američany slovy: „Břemeno této krize neurčí osud tohoto národa. Dnes večer chci, aby každý Američan věděl: My se vzchopíme, my se zotavíme a Spojené státy americké budou silnější než předtím.“ Pět týdnů po převzetí prezidentského úřadu se v něm zaměřil vesměs na domácí hospodářskou problematiku.

Zúčtování špatných ekonomických kroků bylo nevyhnutelné

„Den zúčtování“ přišel podle Obamy po letech krátkozrakých rozhodnutí a nastal čas převzít odpovědnost za budoucnost. Otevřeně kritizoval dobu svého předchůdce George Bushe, kdy se podle něho hromadilo bohatství místo toho, aby se vytvářely příležitosti pro budoucnost. Pravidla sloužila pro rychlý prospěch na úkor zdravého trhu, řekl. Lidé kupovali domy, o nichž věděli, že si je nemohou dovolit, a banky jim přesto půjčovaly. Kritické debaty a obtížná rozhodování se přitom odkládaly.

Prezident zároveň ujistil zákonodárce a miliony televizních diváků, že jeho úsilí o záchranu americké ekonomiky neovlivní jeho dlouhodobé cíle v tvorbě celostátního systému zdravotní péče, zlepšení školství a rozvoje alternativních zdrojů energie.

Obama: Budou třeba další finanční injekce

Podle Obamy si zvládnutí prohlubující se krize vyžádá další peníze pro obnovu bankovního systému nad už schválených 700 miliard dolarů. Krok, který prezident označil za nepopulární, je podle něho jediným způsobem, jak zajistit životně důležité úvěry pro domácnosti a podnikání. Kongres vyzval, aby urychleně přijal zákony ke změně regulace finančních trhů.

Obama přislíbil snížení rozpočtového deficitu do konce svého čtyřletého funkčního období na polovinu. Federální výdaje nechá prověřit „řádek po řádku“, aby mohly být odstraněny nehospodárné a neefektivní programy. Ujistil také Američany, že jejich vklady v bankách jsou v bezpečí a že se mohou spolehnout na operace finančního systému.


Dále připomněl stimulační plán ve výši 787 miliard dolarů, který podle něho má pomoci vytvořit 3,5 milionu pracovních míst, z poloviny v soukromém sektoru. Zákon ovšem v Kongresu čelil téměř jednotné opozici republikánů, kteří plánu vyčítají příliš vysoké výdaje a malý důraz na snižování daní. Skeptická k němu zůstává i Wall Street.

Republikán Jindal Obamův tah kritizuje

Republikánský guvernér Louisiany Bobby Jindal prohlásil, že vedení země nespočívá ve zvyšování daní a poskytování více peněz a moci do rukou washingtonských politiků. Stimulační plán povede k rozpínání vlády, ke zvýšení daní a k zatížení příštích generací dluhy, řekl Jidal v republikánské odpovědi na Obamův projev. „To je neodpovědné,“ dodal guvernér, o němž se začíná mluvit jako o Obamově vyzyvateli v příštích prezidentských volbách.

V padesátiminutovém projevu, který často přerušoval nadšený potlesk, prezident slíbil spolupráci se skupinou hospodářsky nejsilnějších zemí G20 na obnově důvěry v americký finanční systém, v předcházení protekcionismu a v podpoře poptávky po americkém zboží v zahraničí.

Slíbil také, že bude hájit automobilový průmysl, který je ve velkých problémech. „Země, která vynalezla automobil, ho nemůže opustit,“ řekl Obama. Nicméně uvedl, že vláda nebude chránit automobilky před jejich vlastními špatnými rozhodnutími.

Prezident požádal Kongres o zákon, který by stanovil kvóty na emise skleníkových plynů a povzbudil produkci obnovitelných energetických zdrojů v Americe.

Zadržení teroristi se dočkají rychlé spravedlnosti

Teroristi, které zadržely Spojené státy, se dočkají rychlé spravedlnosti, ujistil Obama a varoval, že Spojené státy budou teroristy pronásledovat navzdory tomu, že rozhodl o uzavření základny Guatánamo na Kubě. Oproti předcházející administrativě kritizované za tvrdé vyšetřovací metody podezřelých z terorismu Obama prohlásil, že může bez vytáček říci, že USA nikoho nemučí.

Obama také zopakoval, že vojenská pozornost se přesune z Iráku na Afghánistán a že brzy zveřejní plán na „odpovědné ukončení“ války v Iráku. V narážce na Írán, který USA podezřívají z vývoje jaderné zbraně, uvedl, že se „nemůžeme vyhýbat jednacímu stolu“.

S potěšením konstatoval, že obraz Spojených států ve světě se změnil ani ne měsíc po jeho nástupu do úřadu. „Slovy i činy ukazujeme světu, že začala nová éra dialogu,“ řekl Obama. „Víme, že Amerika nemůže čelit sama hrozbám tohoto století, ale také svět jim nemůže čelit bez Ameriky.“

Jak se analytici shodují, Obamův projev nesl znaky tradiční zprávy o stavu unie, ale v prvním roce prezidentova úřadu se takto nenazývá. V sále Sněmovny reprezentantů ho spolu se zákonodárci vyslechla i řada pozvaných hostů, mimo jiné první dáma Michelle Obamová nebo pilot Chesley Sullenberger, který při nouzovém přistání letadla na řece Hudson v New Yorku letos v lednu zachránil životy 155 lidí.