Francouzi by mohli za ČSA zaplatit až 5,6 miliardy

Paříž - Až 200 milionů eur (v přepočtu 5,6 miliardy korun) by mohla za koupi Českých aerolinií zaplatit francouzsko-nizozemská společnost Air France-KLM. Informoval o tom francouzský deník La Tribune. Zájem o ČSA ale nemá jen společnost Air France-KLM, o koupi se uchází také ruský Aeroflot nebo majitel Čedoku Odien. Kolik by ale za českého dopravce byly společnosti ochotné zaplatit, se zatím neví.

Společnost ČSA je ve sféře zájmu Air France-KLM a je do jisté míry zajímavá, sdělil listu dobře informovaný zdroj z letecké společnosti. Podle něj je ale situace na finančním trhu v současnosti komplikovaná a vše bude záležet na kapitálových možnostech konsorcia, na něž také dolehly následky celosvětové ekonomické krize.

Stát nabídl do prodeje všechny své akcie, jedná se tedy o 91,51procentní podíl na základním kapitálu ČSA. Kritériem pro výběr vítěze tendru má být především cena, kterou bude za aerolinky ochoten zaplatit. Vláda doufá, že by jí privatizace aerolinek mohla vynést minimálně pět miliard korun.