Češi rádi utrácejí i za „drahá“ DVD

Praha - Ačkoli fenoménem posledních let se stala levná filmová DVD nabízená často jako příloha novin a časopisů, Češi a Slováci se loni nezdráhali utrácet ani za dévédéčka nabízená v klasické obchodní síti. Obchody v obou zemích bývalé federace tak hlásí rekordní počet prodaných filmů, dohromady víc než 3,3 milionu. Je to vůbec nejvíc za dvanáct let, co je formát na trhu.

Meziročně vyskočila loni prodejní čísla distributorů o 13 procent. „Nenaplnily se pesimistické prognózy, že prodej v trafikách zcela potlačí zájem o filmy na DVD video v klasické obchodní síti,“ uvedl Pavel Borowiec ze sdružení DVD Group.cz. Jenže, aby mohli standardní distributoři trafikantům konkurovat, museli i oni zlevnit. To se samozřejmě projevilo na jejich tržbách. Navzdory rekordním prodejům tak kvůli nižším cenám inkasovali jen 542 milionů korun, bezmála o pětinu míň než v roce 2007.

Loňské velkoobchodní tržby z prodeje DVD do obchodů a videopůjčoven by podle Borowiece znamenaly nejhorší výsledek od roku 2003, kdyby se ovšem především v závěru roku neprodaly na českém a slovenském trhu moderní disky s vysokým rozlišením obrazu Blu-ray za bezmála 15 milionů korun. „Takže celkové tržby za DVD video a Blu-ray disky byly v roce 2008 nakonec vyšší než v roce 2006,“ dodal.

Záplava levných DVD

I pro levná DVD a CD byl však rok 2008 rekordní. Obchody, trafiky a další prodejní místa na českém trhu jich loni zaplavilo nejméně 219 milionů kusů. Je to zhruba trojnásobek ve srovnání s rokem 2007. Nástup levných DVD pociťují hlavně videopůjčovny, které čelí propadajícímu zájmu zákazníků.

Digitální video definitivně ovládlo český a slovenský trh v roce 2006. Distributoři tehdy do českých a slovenských obchodů a videopůjčoven prodali Přes 2,5 milionu filmů na DVD, zatímco videokazet bylo jen asi 360 tisíc. ještě v roce 2003 byl přitom poměr opačný. Nyní jsou již klasické videokazety v Česku minulostí a k dostání jsou většinou jen ve výprodejích. Naopak na vzestupu je nový formát Blu-ray, který byl na český trh uveden v roce 2007.