Konkurzní správce Hálek v případu textilky Vitka Brněnec bez viny

Pardubice - Okresní soud v Pardubicích dnes zprostil obžaloby bývalého správce konkurzní podstaty společnosti Vitka Brněnec Vítězslava Hálka. Žaloba ho vinila z toho, že porušil své povinnosti při správě cizího majetku a firmě a jejím věřitelům přivodil škodu 4,1 milionu korun. Soud ale nakonec konstatoval, že Hálek postupoval v souladu s běžnou praxí ve Vitce a neměl žádné zvláštní podmínky. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro odvolání.

„Žalovaný skutek není trestným činem. Soud nenabyl dojmu, že by správce porušil své povinnosti,“ uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Petr Vaněček. Pokud se státní zástupkyně neodvolá, Hálek tak vyvázne bez trestu. Obžaloba pro něj přitom požadovala podmínečný trest v jedné třetině sazby, která činí až pět let, zároveň pro něj také navrhovala dvouletý zákaz činnosti konkurzního správce.

O co v případu šlo?

Hálek podle obžaloby vyplatil odměnu přes čtyři miliony korun firmě Eurokredit, které po vyhlášení konkurzu zadal vymáhání pohledávek. Zároveň se ale vymáháním peněz od věřitelů rovněž zabývalo ekonomické oddělení firmy. Zda dlužník zaplatil z vlastní vůle, přičiněním pracovníků Vitky nebo zásluhou společnosti Eurokredit, nebylo možné rozlišit.

Vymahačská firma si účtovala za své služby provizi 30 procent ze všech plateb od dlužníků, a to i z těch, které přišly na účet Vitky Brněnec a o jejichž zaplacení se nemusela zasloužit. Po předložení smluv s dalšími konkurzními správci soud konstatoval, že stejnou výši provize účtovala i v jiných případech a že Hálek neměl žádné zvláštní podmínky.

Konkurznímu správci u soudu pomohlo také to, že klíčový svědek obžaloby - auditor Vitky - u výslechu před soudem nečekaně zmírnil své původní vyjádření, ve kterém tvrdil, že odměna externí firmě byla nadstandardně vysoká a postup správce neobvyklý.

Hálkovo jméno figuruje také v kauze fondu Trend


Hálek je známý také jako konkurzní správce vytunelovaného investičního fondu Trend. V kauze fondů Trend a Mercia hradecký krajský soud uložil letos v létě podmíněné i nepodmíněné tresty, Hálek v procesu ale nefiguroval. V roce 2003 však dostal od krajského soudu pořádkovou pokutu 30 tisíc korun, protože soud neinformoval o přesunech peněz ve fondu. Hálkova rozhodnutí pak někteří věřitelé označili za pokračování tunelování fondu.

Předseda senátu v kauze Vitka Petr Vaněček
Zdroj: ČT24