Obama je v komentářích novodobým Rooseveltem

Washington - První projev o stavu unie, ve kterém nový prezident Spojených států zahrnul Ameriku optimismem a slíbil brzké překonání ekonomické krize, vynesl Baracku Obamovi v komentářích světových médií srovnání s předchůdci Franklinem Rooseveltem nebo Ronaldem Reaganem. Jeho plány počítající ze stamiliardovým zadlužením se však na domácí půdě stále setkávají s kritikou. Obchodníci na finančních trzích navíc ztrácejí kdysi téměř bezmeznou důvěru v Obamova slova.

„Naše ekonomika je sice oslabena a naše důvěra otřesena. Žijeme v těžkých a nejistých časech. Dnes večer chci, aby každý Američan věděl - my se vzchopíme, my se zotavíme a Spojené státy americké budou pak silnější než předtím,“ vzkázal v noci na dnešek obyvatelům Spojených států novopečený prezident.

Rooseveltem v horší době

Vypadal jako Roosevelt, který roznítil uhlíky amerického optimismu. Jako Roosevelt vyzval Američany, aby se spojili proti pesimismu. A jako Roosevelt je vyzval, aby pomohli vyřešit problémy země, napsala agentura AP. K Rooseveltovi přirovnal Obamu i deník The Washington Post. List ale připomíná, že současná hospodářská situace se výrazně liší od té, v níž se Roosevelt ujímal vlády.

„Když se Roosevelt stal v březnu 1933 prezidentem, akciové trhy byly už dávno zhroucené a ekonomika už byla hluboko v depresi. Nedalo se jít jinam než nahoru,“ napsal deník. „Obama naproti tomu vstoupil do Washingtonu, právě když finanční krize začala postihovat střední třídu a hospodářství zahájilo strmý propad. Ať udělá cokoli, aby zpomalil nebo zmírnil pokles, situace se ještě nevyhnutelně zhorší, než se obrátí k lepšímu.“

Obamovy stamiliardy zadluží generace

Obama ve svém projevu připomněl, že po letech prosperity nastal čas, kdy je třeba zúčtovat a převzít odpovědnost za budoucnost. Zvládnutí krize si ale podle šéfa Bílého domu vyžádá další peníze, které půjdou především na obnovu bankovního systému a finančních trhů. Jen tak bude možné zajistit úvěry pro domácnosti a podnikání.

Barack Obama, prezident USA:

„Americká vláda přebírá odpovědnost za budoucnost. Postará se, aby velké banky měly důvěru občanů a dost peněz. Mohou tak překonat těžké časy."

Obamův stimulační plán, který počítá s utracením astronomické částky 787 miliard dolarů, však kritizují republikáni. Podle guvernéra Louisiany Bobbyho Jindala nespočívá vedení země ve zvyšování daní a koncentrování moci do rukou washingtonských politiků. „Některé projekty mají smysl, ale mnoho výdajů je nehospodárných. Stimulační plán povede k rozpínání vlády, ke zvýšení daní a příští generace zatíží dluhy,“ vzkázal prezidentovi.

I když se Obama těší přízni americké veřejnosti, Wall Street je vůči prezidentovým prohlášením poměrně skeptický. Důvěra investorů v Obamova slova klesá. Americké akcie se včera díky projevu šéfa americké centrální banky vyhouply z dvanáctiletého minima o několik procent. Obamův projev bude mít podle analytiků stěží takový vliv.

Podle britské BBC se však i přes tyto výhrady dostalo Obamovi v Kongresu nebývale vlídného přijetí. Zpravodajská stanice to přikládá tomu, jak se země stižená hlubokou krizí sjednocuje kolem svého vůdce. BBC vidí celkový tón projevu vůči vnějšímu světu jako pozitivní a jasně zaměřený na to, aby signalizoval rozchod s diplomatickým stylem vlády prezidenta George Bushe.

Vydáno pod