ČEZ s J&T utratí 11 miliard za německé doly

Praha - Společnost Severočeské doly Chomutov patřící skupině ČEZ a finanční skupina J&T společně kupují německou hnědouhelnou společnost Mibrag. Za stoprocentní podíl v těžařské firmě s více než dvěma tisíci zaměstnanci zaplatí 404 milionů eur, což je v přepočtu částka přesahující 11 miliard korun.

Aby se mohla transakce uskutečnit, potřebuje ještě razítko Evropské komise. To se dá podle mluvčí ČEZ Evy Novákové čekat nejdřív v letošním druhém čtvrtletí. Důlní společnost bude patřit společnému podniku, ve kterém budou mít Severočeské doly s J&T shodný podíl. „Akvizice společnosti MIBRAG je součástí našeho dlouhodobého strategického záměru posilovat svoji přítomnost v energetickém sektoru a současně znamená doplnění skupiny o těžbu uhlí,“ uvedl partner skupiny J&T Daniel Křetínský.

Uhlí pro nové elektrárny? 

ČEZ dnes v Německu aktivně působí v pozici obchodníka na velkoobchodním trhu s elektřinou. „Akvizice je cesta na vytvoření si výrobního potenciálu. Když máte palivo, můžete mít elektrárnu,“ řekl ředitel pro komunikaci Severočeských dolů Chomutov Vladimír Budínský.

Mibrag těží hnědé uhlí ve středoněmeckém uhelném revíru poblíž Lipska. Vlastní a provozuje dva otevřené uhelné doly Profen a United Schleenhain s celkovou roční produkcí uhlí 19 milionů tun. Prokázané rezervy dosahují zhruba 530 milionů tun uhlí s možností dalšího rozšíření. Součástí důlní společnosti jsou také tři kogenerační energetické zdroje s celkovým instalovaným výkonem 208 megawattů.

Firmu prodaly dvě americké společnosti URS Company a NRG Energy, každá vlastnila v Mibrag padesátiprocentní podíl. Podnik zaměstnává 2150 lidí, obrat za rok 2007 se pohyboval kolem 328 milionů eur (asi 9,2 miliardy korun), zisk byl 39,8 milionu eur (asi 1,12 miliardy korun).