Německo se zmítá v krizi, zlepšení je v nedohlednu

Berlín - Německý statistický úřad dnes potvrdil očekávané špatné údaje o vývoji největší evropské ekonomiky na konci roku 2008. Hrubý domácí produkt se v posledním kvartále propadl mezičtvrtletně o 2,1 procenta a ve srovnání s koncem roku 2007 tak byl o 1,7 procenta slabší. Příliš optimisticky nevypadají ani prognózy na letošek, německá ekonomika podle nich zažije nejhorší období v poválečné historii.

Od roku 1990 Německo tak špatná čísla nepamatuje, světová ekonomická krize si loni vybrala svou daň. O zboží z německých továren nebyl na zahraničních trzích zájem, což se silně podepsalo na nepříznivém vývoji platební bilance. Německý export se za čtvrtletí propadl o 7,3 procenta, nejvíce od roku 1991, a zahraniční obchod ubral z HDP rovné dva procentní body.

Německá ekonomika klesá už tři čtvrtletí v řadě a světlo na konci tunelu se prozatím stále zdá být v nedohlednu. Vláda pro celý rok 2009 počítá s propadem HDP o dvě a čtvrt procenta. Od druhé světové války přitom německá ekonomika za jeden rok nikdy neklesla víc než o procento. Pesimistické vyhlídky potvrzují i ekonomové. „Výhled pro současné čtvrtletí je jakýkoli, jen ne dobrý. Stále nejsou znát žádné známky oživení,“ řekla Ulrike Kastensová z firmy Sal. Oppenheim.

Prohlubující se problémy hospodářství před nedávnem přiměly potřebnou většinu poslanců spolkového sněmu, aby zvedli ruku pro vládní lék na krizi. Ekonomika by tak měla dostat pomoc v hodnotě 50 miliard eur.

Problémy Němců jsou i český problém

Pokračující rozval německé ekonomiky nemůže nechat v klidu ani české podnikatele. Na pulty obchodů za západní hranicí totiž směřuje velká část jejich produkce. Právě klesající poptávka na zahraničních trzích je hlavním kanálem, kterým se krize do Česka přenáší, a právě Německo je hlavním obchodním partnerem ČR.