V Polsku se bojovalo o euro, Tusk proti Kaczynským

Varšava - Krize přinutila politiky v Polsku k jednání. U jednoho stolu se sešli Polský prezident Lech Kaczynski, premiér Donald Tusk ale i zástupci opozice a bank. Prezident vládní postup vůči krizi kritizuje a nabízí vlastní řešení, to zase odmítá vláda. Na pozadí politických dohadů tak jediný, kdo reálně jedná je centrální banka. Ta dnes snížila úrokové sazby na čtyři procenta.

„O krizi se ve Varšavě mluví od rána do večera,“ všímá si zpravodaj České televize Miroslav Karas. Propadá se měna, akcie, hospodářský růst. Bez práce je každý desátý Polák. A politici hledají léky. Kaczynski Tuskovi vzkázal: Vláda nic nedělá, musím zasáhnout, a proto svolal schůzku na nejvyšší úrovni.

Ta se točila kolem přijetí eura. Prezident si nemyslí, že rychlé přijetí eura by Polsku prospělo, tlačí na něj naopak vláda. Ta horuje za rok 2012. Opozice vedená prezidentovým bratrem Jaroslavem je ovšem taky proti.

Nicméně zlotý trpí. Od začátku roku se vůči euru propadl o 15 procent, oproti létu o 50. Lidé ze sousedních zemí se ale můžou radovat. Třeba Němci si houfně jezdí do Polska pro nová auta.